• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Pas South’da Coşkulu 8 Mart Etkinliği

İnsana yakışır bir iş ve ücret istedikleri için sendikamızda örgütlenen ve sendikalaştıkları için işten atılan 17’si kadın 20 Pas South işçisinin mücadelesi sürüyor. Dün, sendikamız Merkez Yönetim Kurulu’nun da katılımıyla fabrika önünde coşkulu bir 8 Mart etkinliği yapıldı.

09.03.2022

Pas South işçilerinin mücadelesi bütün kararlılığıyla devam ediyor. İnsana yakışır bir iş ve ücret istedikleri için Trakya Şubemiz öncülüğünde sendikamızda örgütlenen ve sendikalaştıkları için işten atılan 17’si kadın 20 Pas South işçisi direnişlerinin 20. gününde, 8 Mart kadınların Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününü kutladılar.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde kurulu fabrika önünde oldukça coşkulu bir şekilde yapılan 8 Mart etkinliğinde sendikamız Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Trakya, İstanbul 1 Nolu ve Manisa Şubelerimizden yönetici, temsilci ve üyelerimiz ile sendikamız genel merkez çalışanları yer aldı. Kadın örgütlerinin yanı sıra birçok emek dostu kurum da Pas South işçileri ile dayanışma için 8 Mart etkinliğine katıldılar.

Sendikamız Genel Başkanı Süleyman Akyüz burada bir konuşma yaptı. Konuşmasına desteğe gelen kurumlara teşekkür ederek ve sınıf dayanışmasının önemine vurgu yaparak başlayan Akyüz, bir mücadele günü olarak kazanılan 8 Mart’ı ortaya çıkaran koşulların değişmediği söyledi. Kadınların daha iyi koşullarda ve ücretlerle çalışmak, eşit olmak, daha güzel günler için verdiği mücadelenin sürdüğünü belirten Genel Başkan, ancak bugün bile işverenlerin en temel yasal ve Anayasal hak olan sendikalaşma hakkına saygı göstermediğini belirtti. Petrol-İş Sendikası’nın mücadele tarihinde Berec, Novamed, Bericap ve Flormar gibi kadınların öncülük ettiği direnişler olduğunu hatırlatan Genel Başkan Akyüz, birlik olarak, örgütlenerek ve sendikalaşarak zorlukların aşılabileceğini söyledi.

Konuşmasının devamında Petrol-İş’in hem fiili mücadelesiyle hem de sözleşmelerine koyduğu maddelerle kadın üyelerinin haklarını koruduğunu belirten Genel Başkan, bu hakların daha da geliştirilmesi için de çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti. Konuşmasının sonunda işverene de çağrı yapan Genel Başkan, süreci uzatmanın anlamsız olduğunu, bir an önce işçilerin Anayasal haklarına saygı göstererek, sendika ile müzakere masasına oturma çağrısı yaptı.

Genel Başkanımızın konuşmasının ardından sendikamız Kadın Dergisi Genel Yayın Koordinatörü Selgin Zırhlı Kaplan ile destek ve dayanışma için direniş alanına gelen kadın örgütlerinin temsilcileri konuşmalarını yaptılar. Ayrıca, Pas South direnişçisi kadınlara sendikamız Kadın Dergisi'nin son sayısı ile yine sendikamız yayını olan 8 Mart Tarihi kitapçıkları verildi.

8 Mart etkinliği, konuşmaların ardında türküler eşliğinde halaylar çekilerek devam etti.