• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Pasta de Conchos'taki sanayi cinayetinin kurbanlarına adalet istiyoruz

Grupo Mexico’nun Pasta de Conchos madeninde 65 maden işçisinin ölümüne yol açan sekizinci yıldönümünde, IndustriALL Küresel Sendika, federal hükümetin sorumluları cezalandırmasını ve işçilerin haklarına saygı göstermesini istiyor

21.02.2014

IndustriALL Küresel Sendika'nın Latin Amerika Bölge Sekreteri Jorge Almeida, 19 Şubat 2006'daki sanayi cinayetini hatırlamak için düzenlenen etkinliklerde, “Sekiz yıl adaleti yerine getirmek için çok uzun bir süre” dedi.

IndustriALL üyesi Ulusal Maden İşçileri Sendikası (SNTMMSRM) hâlâ göçük altında duran işçilerin cesetlerinin oradan çıkarılmasını ve insana yakışır bir cenaze töreni düzenlenmesini, kazanın nedenini belirlemek için soruşturma yapılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını, kurbanların ailelerine adil bir tazminat ödenmesini talep ediyor.

Bölge Sekreteri Almeida, maden kasabası Coahuila ve Ulusal Maden İşçileri Sendikası ile IndustriALL arasındaki dayanışmanın sürdüğünü vurguladı. Sendikanın genel sekreteri Napoleon Gómez Urrutia aynı zamanda IndustriALL’un yönetim kurulu üyesi.

19 Şubat'ta, yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, kurbanların aileleri, Grupo Mexico'nun yönetim binalarının önünde dini tören düzenlediler. Daha sonra, sendikanın şubelerini temsil eden üyeler ile IndustriALL ve Amerika Birleşik Çelik İşçileri Sendikası'nın temsilcileri Grupo Mexico'nun yönetim binalarının önünden Bağımsızlık Meleği anıtına kadar yürüdüler. Etkinlikler çerçevesinde, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nı (NAFTA) ve Pasifik Ötesi Ortaklık'ı (TPP) protesto etmek için ABD elçiliğinin önünde de bir toplantı düzenlendi.

Sendika, ayrıca, hükümetin Cananea, Sombrete ve Taxco'da madenlerdeki üç grevle ilgili olarak bir çözüm bulmasını ve Napoleón Gómez Urrutia'nın ülkeye dönmesini mümkün kılacak önlemleri almasını istiyor.

Pasta de Conchos faciasının sekizinci yıldönümünden tam bir hafta önce, Grupo Mexico'nun bu defa San Luis de Potosí'deki maden ocağında bir kaza daha oldu. Yine şirketin ihmali ve sendikal haklara saygı göstermemesi nedeniyle beş maden işçisi öldü.