• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

PETKİM, küresel sermayeye yem oldu | Yalçın Bayer-Hürriyet

 

TMMOB Petrol Mühendisleri Odası Başkanı Mete Topgüder, PETKİM'in satışı konusunda görüşünü açıklıyor:

 

YALÇIN BAYER
10.07.2007

 

TMMOB Petrol Mühendisleri Odası Başkanı Mete Topgüder, PETKİM'in satışı konusunda görüşünü açıklıyor:

 

"2005 yılı sonunda 437 milyon dolarlık yatırım ile 2001 ile 2005 yılları arasında 4 milyar dolar döviz tasarrufu sağlayan PETKİM, inşaat, otomobil, tekstil, tarım ve plastik sektöründe girdi olarak kullanılan termoplastiklerin tek ulusal üreticisi konumuyla Türkiye'nin ulusal sanayiinin, özellikle de 2000 kadar KOBİ'nin, temel girdi mallarını üreten bir kamusal destek kuruluşu olduğu düşünülmeden, geri teknoloji kullanma, kötü yönetim, hantallık, zarar etme gibi özelleştirme gerekçeleri yokken, küçük-orta sanayici kesimini emperyalist küresel sermaye canavarının önüne atacak şekilde özelleştirilmiştir.
 

Verimlilik ile kamusal faydayı başarıyla bünyesinde birleştirerek kamu giderine yol açmadan faaliyette bulunan PETKİM, üretim arzından fiyatların belirlenmesine kadar toplumsal faydayı gözeterek ulusal sanayinin destek kuruluşu olmuştur. Dünyada, özellikle de Türkiye'ye özelleştirmeyi dayatan Batı ülkelerinde, enerji ve petro-kimya alanında kamu ağırlığı titizlikle korunmaktayken, işsizlik, üretimin durması, sosyal devlet anlayışının zayıflaması, devlet tekellerinin özel tekele dönüşmesi gibi sakıncaları bulunan bu özelleştirme uygulaması mutlaka durdurulmalıdır.
 

Türkiye Cumhuriyeti bağımsızlık, ulusal ekonomik kalkınma ve toplumsal eşitlik araçlarından yoksun bırakılmamalıdır. Yatırım yapmadan satış yapan bir düşünce terk edilerek ekonomik-toplumsal kalkınma bakımından 'stratejik' oluşu da düşünülerek PETKİM'in özelleştirilmesi mutlaka yeniden değerlendirilmelidir."
 

İhaleyi onaylayacak Rekabet Kurulu'na ve ÖYK'nın bilgisine...

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ