• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'Uzlaşma olmazsa mücadele sürer'

Petkim'de satışlar durduruldu

2077 Petrol-İş üyesinin çalıştığı Petkim’de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle Petkim işçilerinin eylemi 4. gününde.

21.07.2011

Protesto eylemlerine 18 Temmuz 2011 Pazartesi günü başlayan Petkim işçileri ilk gün öğlene kadar işbaşı yapmadılar. Eylemin ilk günü Aliağa’ya gelen Genel Mali Sekreterimiz İbrahim Doğangül de 4 gündür süren eylemler boyunca Petkim işçileriyle beraber oldu. Petkim işçileri 2. gün ise yaptıkları yürüyüşle işverenin tutumunu protesto ederek 2 saat geç işbaşı yaptılar. Petkim işçileri 3. gün ise saat 16.00’dan itibaren işyerlerini terk etmeyerek tüm geceyi fabrikada geçirdiler.

Sendikamız üyesi Petkim işçileri 21 Temmuz 2011’de, eylemin 4.gününde ise satışları durdurdular, vardiyaları değiştirmediler.

Eylemin 4.günü Aliağa’ya gelerek Petkim B kapısı önünde toplanan Petkim işçilerine hitaben bir konuşma yapan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, “Petkim işçisi bu zamana kadarki haklarını mücadele ederek kazanmıştır. Bu haklarının elinden alınmak istenmesine razı olmayacaktır. Petkim’de Sendikamızın hedefleri ve uzlaşma sağlanamayan konular bellidir. Petkim’de işveren bizimle masaya oturmaz, uzlaşmaya yanaşmaz ise Petkim eylemleri sürecektir. Petkim işçisi bu mücadeleyi sürdürmekte kararlıdır” dedi.

Petkim toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle sözleşmenin yasal prosedür gereğince Yüksek Hakem Kuruluna gönderildiğini belirten Öztaşkın şöyle konuştu:

“Bu toplu iş sözleşmesi döneminde Petrol-İş 3 ana hedefi ortaya koymuştur. Bunlardan birincisi; uygulanmakta olan iş değerlendirmesinin güncellenmesi, ikincisi; herkese uygulanacak iyi bir ücret zammı, üçüncüsü ise; 2006 ve sonrasında işe girenlerin ücretlerinin genel ücret skalasına uyarlanmasıdır. Taleplerimiz masada tam olarak karşılanmasa da işverenin yaptığı son açıklamalara göre iş değerlendirmesine ilişkin sorun çözülme aşamasındadır. İşveren yine yaptığı açıklamalarda ücret zammında ise sendikamızın son teklifinde referans aldığı Tüpraş Toplu İş Sözleşmesi zam oranlarını kabul ettiğini belirtmiştir. Bu iki konuda prensipte anlaşıldığına göre Toplu İş Sözleşmesinin tek uyuşmazlık noktası 2006 ve sonrasında işe girenlerin ücretlerinin genel ücret skalasına uyarlanmasıdır.”  

Son toplu iş sözleşmesi görüşmesinde bu sorunun çözümü için Petrol-İş’in gerekli adımları attığını, uzlaşının yolunu açmaya çalıştığını belirten Öztaşkın, işverenin ise küçük bir adım atsa bile Petrol-İş’in talebini karşılamadığını belirterek şunları söyledi:  

“Talebimiz ve uyuşmazlık nedenimiz belli. Elbetteki bu haklı talebimizi gerçekleştirmek için Petrol-İş Sendikası ve Petkim işçileri olarak her türlü mücadeleyi ortaya koyacağız. Bir gece yarısı tasarısı ile grev hakkı elinden alınan Petkim işçisinin ortaya koyduğu bu eylemler, demokratik tepkiler meşrudur, uluslararası hukuk kurallarına da uygundur. Hiç kimse mücadelemizin meşruluğuna gölge düşüremez.”  

Petrol-İş’in toplu iş sözleşmesini masada bitirmeyi arzuladığını, bunun için fazla zaman kalmadığını belirten Öztaşkın; “İşveren biran önce uzlaşıya yönelik adımlar atmalı, sorun barış içinde çözülmelidir.   

2006 yılı ve sonrası işe girenlerin ücret sorunlarının çözülmesi, Petkimin 2 yıl huzur içinde üretim yapmasının da teminatıdır. İşveren toplu iş sözleşmesinin YHK tarafından bağıtlanmasına umut bağlamasın. Sözleşmenin YHK tarafından bitirilmesi Petkim’de huzursuzluğun iki yıl boyunca devam etmesi anlamına gelecektir. Buradan bir kez daha Petkim işverenine toplu iş sözleşmesinin Sendikamız ile uzlaşı içinde bitirilmesi çağrısında bulunuyoruz. Aksi halde Petkim’de bu eylemler sürecektir” dedi. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.  

Petrol-iş Sendikası 

Merkez Yönetim Kurulu