• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

PETROL KANUNUNA ORTAK TEPKİ

Petrol-İş:İş Bırakma Hazırlıklarına Başladık

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) özelleştirilmesine yönelik hazırlanan Türk Petrol Kanun Tasarısı Meclis komisyonundan geçerek Genel Kurul’a gönderildi.

EVRENSEL GAZETESİ
29.03.2013

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) özelleştirilmesine yönelik hazırlanan Türk Petrol Kanun Tasarısı Meclis komisyonundan geçerek Genel Kurul’a gönderildi. Tasarının komisyondan geçmesi üzerine petrol alanındaki oda ve sendikalar bir araya gelerek kanun tasarısının mutlak düzeltilmesi gerektiğini açıkladı.
Petrol Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Kul, kanun tasarısıyla ilgili görüşlerinin kabul gördüğünü fakat can alıcı maddelere ilişkin görüşlerin dikkate alınmadan 21 Aralık 2012’de Meclise gönderildiğini belirtti. Kul, “Mevcut haklarının hemen hemen tamamı elinden alınmak istenen kamu şirketimiz TPAO’nun idare memuru olduğu ifade edilerek görüşü dahi sorulmamış, ancak özel sektörün tüm talepleri karşılanmıştır” dedi.

PETROLDE HAKİMİYET YABANCIYA...

Devlet adına petrol arama ve üretim faaliyetlerinde bulunan TPAO’nun mevcut haklarının elinden alındığını söyleyen Kul, söz konusu tasarı ile 6326 sayılı yasada yer alan “milli menfaatler” bölümünün kaldırıldığını ve ülke menfaatlerinin gözetilmesi esasının yok sayıldığına dikkat çekti.
Kul düzenlemeye ilişkin eleştirilerini şöyle sıraladı.

* Stratejik önem taşıyan petrolün yabancı devletlerin hakimiyetine geçmesinin önü açıldı.

* Tek bir şirketin tekel oluşturabilecek şekilde tüm ülke kara ve deniz alanlarında hak sahibi olmasının riski yaratıldı.

* Bilgi, ekip ve ekipman yönünden yetersiz şirketlere ruhsat verilmesi sağlandı.

* Orman sayılan yerlere ilave olarak milli parklarda da petrol arama ve üretim yapılmasının önü açıldı.

PETROL-İŞ: TAVRIMIZI KOYACAĞIZ
Petrol-İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın, tasarı genel kurula geldiği zaman çeşitli etkinliklerde bulunacaklarını ve tavırlarını ortaya koyacaklarını söyledi.
Kamuoyunu aydınlatarak toplumsal bir mücadele örgütlemeyi planladıklarını söyleyen Öztaşkın, “TPAO’nun kuruluş kanunu gündeme geldiği zaman da sektör içindeki örgütlü sendika olarak bunun gereğini yapacağız. Örneğin iş bırakmanın hazırlıklarına şimdiden başlayacağız” dedi.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KANUNDA DEĞİŞMESİ İSTENEN MADDELER

* Mevcut yasada yer alan “Milli Menfaatler” bölümünün yeni yasada da yer alması

* “TPAO’nun Devlet adına petrolle ilgili araştırma izni, arama ve işletme ruhsatı alma hakkı” yeni yasa metnine mutlaka konulmalıdır.

* TPAO’nun özelleştirilmesinin önünü açan düzenlemeden vazgeçilmeli, arama, üretim, taşıma, rafinaj ve dağıtım faaliyetlerini içeren önceki entegre yapısına yeniden kavuşturularak kamu şirketi güçlendirilmelidir.

* Süresi dolan üretim sahalarının devlete dönmesi sağlanmalı, bu sahaların TPAO’ya devrine imkan veren mevcut yasadaki hükümler aynen korunmalıdır.

* Orman ve milli parklarda petrol faaliyetinde bulunulmasının önüne geçilmelidir

* Mevcut Petrol Kanunu’nda olduğu gibi petrol arama ve üretim faaliyetlerinde bulunmak için yapılan başvurunun değerlendirilmesinde “Sektördeki iş deneyimi” ölçütleri mutlaka korunmalıdır. (Ankara\EVRENSEL)