Hakları için direniyorlar, tarih yazıyorlar!

Petrol-İş'ten direnişteki Hey Tekstil işçilerinin mücadelesine destek

Hey Tekstil patronu Aynur Bektaş'ın, 3 aylık ücretleri ile tazminatlarını (18 yıldır çalışan var)  ödememesi nedeniyle 9 Şubat' tan bu yana direnişte olan Hey Tekstil işçilerini, sendikamız Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Genel Sekreter Ali Ufuk Yaşar, Genel Mali Sekreter İbrahim Doğangül, Kocaeli Şube Başkan ve yöneticileri, İstanbul 1 Nolu Şube Başkan ve yöneticileri, Deva Holdingi işçileri direnişlerinin 70. gününde, 17 Nisan'da ziyaret ettiler.

Basın Servisi
18.04.2012

Sendikamız Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Genel Sekreter Ali Ufuk Yaşar, Genel Mali Sekreter İbrahim Doğangül, Kocaeli Şube Başkan ve yöneticileri, İstanbul 1 Nolu Şube Başkan ve yöneticileri, Deva Holdingi işçileri direnişlerinin 70. gününde, 17 Nisan'da Hey Tekstil işçilerini ziyaret ederek, mücadelelerine destek verdiler. Ücret ve tazminat alacakları için direnişte olan Hey Tekstil işçileri direnişin 70. gününde de ilk günkü gibi heyecanlı, coşkulu ve azimli idiler. Bir o kadar da öfkeli...Hey Tekstil işçileri devletten madalyalı, Hey Tekstil patronu Aynur Bektaş'ın, 3 aylık ücretleri ile tazminatlarını (18 yıldır çalışan var) ödememesi nedeniyle direnişe başlamışlardı.

Öztaşkın, Li Fung önünde, 9 Şubat'tan bu yana direnişte olan işçilere yaptığı konuşmada; “Ne yazik ki bu ülkenin emekçileri, üretenler her şeyi yaratanlar, bu dünyayı yaratanlar köle gibi çalıştıkları zaman kimse bir şey söylemiyor ama ne zaman ki ayağa kalkıp ‘Ben insan gibi çalışmak, muamele görmek istiyorum, yaşam standartlarımın iyileşmesini istiyorum’ dediği zaman kapının önüne koyuluyorlar. Bu insanların günahı emeğinin hakkını istemek. Bu suç mu? Bu dünyadaki bütün insanların sahip oldukları bir haktır” dedi.

Polisin Hey Tekstil işçilerine yaptığı müdahaleye tepki gösteren Öztaşkın, yasaların herkese eşit işlemesi durumuna bir sözleri olmadığını ancak işverenin hukuksuzluk yaparak ücret ve tazminatlarını vermeden işçileri işten attığını belirtti ve “Eğer işverenden hukuk hesap sormayacaksa biz soracağız” diye konuştu.

“Sizler en onurlu işi yapıyorsunuz, direnerek mücadele ederek haklarınızı arıyorsunuz, işçi sınıfı tarihi yazılırken direnenler yazılacaktır, sizler de Hey Tekstil işçileri olarak direniyorsunuz, tarih yazıyorsunuz” diyen Öztaşkın, işçilerin çocuklarına onurlu bir gelecek bırakmak istediklerini söyledi.

Türkiye’nin uluslararası sermaye tarafından ucuz iş gücü sahası olarak görüldüğüne değinen Öztaşkın “Türkiye’de işçiler köle gibi çalıştırılırken hiç kimse bir şey demiyor, ancak hakkını arayan insanca çalışma koşulları talep eden işçiler bugün size uygulandığı gibi polis şiddetine maruz kalıyor.” dedi.

Öztaşkın, Petrol-İş olarak direnişin başarıya ulaşması için ellerinden gelen tüm desteği vereceklerini söyledi.

Petrol-İş daha önce de Hey Tekstil işçilerine mali destek yapmıştı.. Hey Tekstil işçileri adına söz alan Melek Sönmez, Petrol-İş Sendikası'nın bugüne kadar Hey Tekstil direnişine verdiği destekten dolayı Öztaşkın’a teşekkürlerini iletti.

Öztaşkın'dan sonra İstanbul Şubeler Platformu adına bir konuşma yapan Haber-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Karatay ise şunları söyledi:

“Bu ülkede 4857 sayılı bir yasa var. Bu yasada işçiler işten atılırsa kıdem ve ihbar tazminatları işveren tarafından ödenir diyor. Bu yasayı kim uygulayacak? Başbakan, Bakanlar Kurulu uygulamayacak mı? Her şey ortada ama kimse bu işçilerin alacaklarının ödenmesi için girişimde bulunmuyor. Bu ülkede kıdem tazminatı var da Hey Tekstil işçileri neden alamıyor? Bütün işçilerin birleşe birleşe kazanacaktır. Bizler de Hey Tekstil işçileri kazanana kadar bu mücadeleye destek vereceğiz.”