• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

TÜRK PETROL KANUN TASARISI'NA TBMM ÖNÜNDE TEPKİ

“Petrol sektöründe TPAO'dan vazgeçilemez”

TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşülmeye başlanacak olan Türk Petrol Kanun Tasarısı'na karşı Petrol-İş, TMMOB'ye bağlı odalar ve TPJD ortak basın açıklaması düzenledi.

Basın Servisi
22.05.2013

Petrol-İş Sendikası, TMMOB'ye bağlı Petrol, Jeoloji, Jeofizik Mühendisleri Odaları ve Türkiye Petrol Jeologları Derneği, Türk Petrol Kanun Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşülmeye başlanacak olması nedeniyle bir basın açıklaması düzenledi.

TBMM Dikmen Kapısı önünde 22 Mayıs 2013 tarihinde saat 12:30'da yapılan basın açıklamasına Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Şevket Demirbaş, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Dündar Çağlan, TMMOB Petrol Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Kul, Türkiye Petrol Jeologları Derneği Başkanı İsmail Bahtiyar katıldı.

Ankara Şubemizde örgütlü işyerlerinde ve TPAO'da çalışan üyelerimizin kitlesel katılım gösterdiği basın açıklamasına, Genel Örgütlenme Sekreterimiz Nimetullah Sözen, Genel Yönetim Sekreterimiz Ahmet Kabaca, Ankara Şube Başkanımız Şuayip Gül, Ankara Şube Başkan Yardımcımız Sabri Polat, Adana Şube Başkanımız Abdül Mecit Dönmez, Adıyaman Şube başkanımız Ali Tirpan, Bandırma Şube Başkanımız İsmail Kayan, Batman Şube Başkanımız Mustafa Mesut Tekik de katıldı.

Basın Açıklamasında CHP İstanbul Milletvekilleri Süleyman Çelebi, Haluk Eyidoğan, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da destek verdiler.

Beş kurum adına yapılan açıklamayı Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın okudu. Basın açıklamasının tam metni aşağıda yer almaktadır:

PETROL SEKTÖRÜNDE
MİLLİ MENFAATLERDEN VE TPAO'DAN VAZGEÇİLEMEZ!

Bugün TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan ürk Petrol Kanunu Tasarısı ile, 6326 Sayılı Petrol Kanunu değiştirilmektedir. Bu Tasarı'yla petrol sektöründe devlet adına arama ve üretim faaliyetlerini yürüten milli petrol şirketimiz ürkiye Petrolleri A.O.'nın (TPAO) milli menfaatler adına kullandığı hak ve ayrıcalıkları kaldırılmaktadır.

Bizler, TMMOB’ye bağlı ilgili odalar, meslek kuruluşları ve sektörde yetkili sendika olarak, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek yasa tasarısı ile ilgili daha önce ilgili TBMM Komisyonu'na sunduğumuz görüşlerimizi, değerli milletvekillerimiz tarafından dikkate alınacağı umuduyla, kamuoyu ile bir kez daha paylaşmak istiyoruz.

Türk Petrol Kanunu Tasarısı ile;

• Yabancı devlet şirketlerinin petrol faaliyetinde bulunabilmeleri için aranan Bakanlar Kurulu Kararı kaldırılarak, arama ve üretim faaliyetlerinde yabancı devletlerin hakimiyetinin önü açılmıştır.

• “Devlet adına arama ve işletme ruhsatı alma hakkı TPAO'na aittir” hükmü yasadan çıkarılmıştır. Süresi dolan petrol üretim sahalarının (tüm dünyada olduğu gibi) devlet adına üretime devam etmesi için TPAO’ya verilmesini öngören yasa maddesi kaldırılmış, bu sahaların özel sektör şirketlerine sunulmasının önü açılmıştır.

• Petrol arama ruhsatı için yapılacak başvurularda aranan, teknik yeterliliğe ve tecrübeye sahip olunma şartı kaldırılarak, yetkin olmayan şirketlere ruhsat verilmesinin önü açılmaktadır.

• Petrol şirketlerinin mevcut kanunda ödemekle mükellef oldukları %55 toplam vergi tavanı %40'a indirilerek, vergi oranlarında yapılabilecek artışlardan kaynaklanacak devlet gelirlerinin önü kesilmiştir.

• Stratejik bir hammadenin aranması ve üretiminde yerli istihdamı ve tecrübeyi artırmak amacıyla, tüm dünya örneklerinde olduğu gibi, Petrol şirketlerinin çalıştırdıkları her bir yabancı personele karşılık aynı meslek grubundan iki Türk Vatandaşı çalıştırma zorunluluğu önerimiz de reddedilmiştir.

Değerli basın mensupları,

1954 yılından bu yana petrol sektöründe devlet adına faaliyet gösteren milli petrol şirketimiz TPAO;

• Bugüne kadar yapılan petrol aramalarının ve keşfedilen sahaların tamamına yakınını gerçekleştirmiştir. Halen ülkemizdeki ham petrolün %71’ini, doğal gazın %51’ini üretmektedir.

• Üretilen ham petrolden alınan devlet hissesinin %71’ini, doğal gazda ise %53’ünü ödemektedir. 

• Türkiye’nin jeolojik olarak en riskli bölgelerinde, tartışmalı denizlerinde petrol potansiyelimizi ortaya koymak için  faaliyet yürüten yegane kuruluştur.

• Adıyaman, Batman, Lüleburgaz Bölge Müdürlükleri ve Merkez teşkilatı ile ülke çapında yatırım ve istihdam kaynağıdır.

• Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın % 6,53 ve Güney Kafkasya (SCP) Doğal Gaz Boru Hatlarının %9  ortağı  ve bu boru hatlarıyla taşınan petrol ve iletilecek doğal gazda hisse sahibidir.

• Azerbaycan, Kazakistan, Libya ve Irak’da üretim, Kolombiya’da arama faaliyetlerini sürdürerek ülke petrol ihtiyacına uluslararası düzeyde katkı sunmaktadır.

• Türkiye’nin petrol sektörünün uzman personel, deneyim ve bilgi bankasıdır.

• Ülkemiz yakın cografyasında yer alan Dünya petrol rezervlerinden, ülkemiz yararına pay alabilecek, fırsatları değerlendirebilecek tek kuruluşumuzdur.

Ülkemizde petrol aramacılığını teşvik etmek amacıyla hazırlanan tasarı, Milli menfaatlerimizi gözetmeyerek, yer altı kaynaklarımızın kamu yararına uygun olarak devlet eliyle değerlendirilmesine imkan vermeyerek, Milli petrol şirketimiz TPAO’nun özelleştirilmesinin önünü açarak, ülke yararına olmayacaktır, faaliyetlerin aksamasına sebep olacak ve enerji bağımlılığımızın çözümüne katkı sunmayacaktır.

Petrol Kanunu bu haliyle TBMM’den geçmemeli, önerilerimiz yasa da yer bulmalıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB PETROL MÜHENDİSLERİ ODASI

TÜRKİYE PETROL JEOLOGLARI DERNEĞİ

PETROL-İŞ SENDİKASI

Kaynak: Ankara Şubesi