G. Afrika'da grevdeki madencileri polis katletti

Petrol-İş Sendikası olarak katliamı kınıyoruz

Güney Afrika'da 35'in üzerinde maden işçisinin polis tarafından öldürülmesini protesto ediyor, grevcilerle dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz.

17.08.2012

16 Ağustos Perşembe Günü (dün) Güney Afrika polisi, Johennesburg'un 100 kilometre kuzeybatısında bulunan Marikana Platin Madeni'nde grev yapan işçilere ateş açarak 30'un üzerinde işçiyi katletti. Polis grevdeki işçilere önce gözyaşartıcı gaz ve basınçlı su sıktı, daha sonra şok bombaları eşliğinde yoğun silah ateşine başladı.

İngiltere merkezli Lonmin şirketi tarafından işletilen madende çalışan yaklaşık 3 bin işçi 10 Ağustos'ta ücretlerinin yükseltilmesi için iş bırakma eylemine gitmişti. Bu, maden işçilerine yönelik ilk saldırı değil daha önceki saldırıda da 9 kişi yaşamını yitirmişti.

Bir haftadır mücadelelerini devam ettiren madenciler, polisin daha önceki saldırısı üzerine çekildikleri tepede "bu tepede ölmeye hazırız" demişti.

Petrol-İş Sendikası olarak Güney Afrika'da grev haklarını kullanmak isteyen maden emekçilere yönelik katilamı kınıyoruz. Ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyor, sorumluların bir an önce yakalanıp cezalandırılmasını istiyor, grevdeki işçilerle dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz.

Petrol- İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu