• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

BASIN AÇIKLAMASI DUYURUSU

PETROLÜMÜZE VE GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ

Petrol-İş Sendikası, Merkez Yönetim Kurulu, Şube yöneticilerimiz, Türkiye Petrolleri'nin Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri ile Ankara Genel Müdürlük'te çalışan üyelerimiz ve temsilcilerimizin katılımıyla Ankara'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde 26 Aralık Pazartesi günü saat 11.00'de kitlesel bir basın açıklaması yapacaktır.

23.12.2016

Ülkemizin en önemli kuruluşlarından birisi olan Türkiye Petrolleri'nde “yeniden yapılanma” gerekçesiyle sinsi bir plan işletilmektedir.

Kurulduğu 1954 yılından bu yana kamu yararı doğrultusunda ve ülke ekonomisi için son derece stratejik bir faaliyet yürüten Türkiye Petrolleri, bu plan çerçevesinde parçalanıp bölünerek zayıflatılmak istenmektedir.

Geçmişte özelleştirme uygulamalarıyla entegre yapısı dağıtılan Türkiye Petrolleri'nde, şimdi “Bütünsel Dönüşüm Programı” adı altında büyük bir tasfiye operasyonu yürütülmektedir. Kurulduğu tarihten bu yana Türkiye Petrolleri bünyesinde gerçekleştirilen bazı faaliyetler proje bazlı gördürülmek üzere kurum dışına çıkarılmak istenmektedir.

Türkiye Petrolleri'nin Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri ile Ankara Genel Müdürlüğe bağlı kuyu tamamlama, sondaj, jeofizik operasyonlar, sismik ve deniz sismiği gibi faaliyetlerin TPIC'e (Turkish Petroleum International Company) devredilmesi öngörülmektedir.

Üstelik bu küçültme operasyonunda, söz konusu faaliyetleri halihazırda yürüten kamu işçisi Türkiye Petrolleri çalışanlarının da kurum ile ilişiği kesilecek, şart ve koşulları belirsiz olan büyük bir istihdam devri de yaşanacaktır. Türkiye Petrolleri yönetimi tarafından gündeme getirilen bu plan, büyük bir TASFİYE operasyonudur!

Tasfiye edilen faaliyetlerin devredileceği TPIC bir kamu kuruluşu niteliğinde değildir. Jersey/Kanal Adaları'nda kurulmuş, hukuki açıdan özel şirket statüsünde ve proje bazlı çalışan bir firmadır.

Bu tasfiye operasyonuyla, devredilen faaliyetlerin sürekliliği tamamen özel bir şirketin çıkarlarına bağlı olacak, buraya devredilen istihdamın ise kamu istihdamı güvencesi kalmayacaktır. Bırakın kamu güvencesini, istihdam güvencesi dahi olmayacaktır. TPIC, proje bazlı ve sezonluk çalıştığı için, istihdamı da süreklilik arz etmeyecektir.

Dolayısıyla, gerçekleştirilmek istenen aynı zamanda, büyük bir GÜVENCESİZLEŞTİRME ve TAŞERONLAŞTIRMA operasyonudur! Bu tür planlarla yeniden yapılandırılan Türkiye Petrolleri, özelleştirmeye hazırlanmış olacaktır. Bir sonraki adım, Türkiye Petrolleri'nin özelleştirilmesidir.

Tüm dünyada petrol şirketleri entegre yapılarını güçlendirme yoluna giderken, ülkemizde Türkiye Petrolleri'nin yapısı zayıflatılmaktadır. Bu uygulamanın ekonomik ve sektörel açıdan hiçbir haklı gerekçesi ve dayanağı yoktur.

Petrol ve doğal gaz gibi stratejik iki ürünü yıllardır ülke ekonomisine kazandıran Türkiye Petrolleri'nin küçültülmek istenmesi, ülkemiz son derece hassas günlerden geçerken büyük sakıncalar doğuracaktır.

Türkiye Petrolleri'nde örgütlü olan Petrol-İş Sendikası'nın uyarılarına kulak tıkayan Türkiye Petrolleri yönetimi ve kuruluşun bağlı bulunduğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) büyük bir yanlışa imza atmak üzeredir. Bu yanlıştan derhal dönülmelidir.

Türkiye Petrolleri'nde örgütlü olan Petrol-İş Sendikası, kurum yönetimine ve Bakanlık yetkililerine bu uygulamanın sakıncalarını iletmiş ve durdurulması gerektiğini belirtmiştir. Türkiye Petrolleri Genel Müdürü ve ETKB Müsteşarı'na, görüşlerimiz ve uyarılarımız aktarılmıştır. Ancak bu görüş ve uyarılarımız dikkate alınmamıştır.

Petrol-İş Sendikası, uyarılarımızı tekrarlamak ve haklı mücadelemizde sesimizi duyurmak üzere Merkez Yönetim Kurulu, Şube yöneticilerimiz, Türkiye Petrolleri'nin Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri ile Ankara Genel Müdürlük'te çalışan üyelerimiz ve temsilcilerimizin katılımıyla Ankara'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde 26 Aralık Pazartesi günü saat 11.00'de kitlesel bir basın açıklaması yapacaktır.

Bu uygulamadan derhal vazgeçilmelidir. Petrol-İş Sendikası ve petrol işçisi, Türkiye Petrolleri'nin zayıflatılmasına izin vermeyecek, petrolümüze ve Türkiye Petrolleri'ne sahip çıkmaya devam edecektir.

Bu yanlıştan dönülene kadar mücadelemiz tüm kararlılığıyla sürecektir!

Kamuoyuna saygıyla duyurulur,

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu

 

BASIN AÇIKLAMASI


TARİH:      26 Aralık 2016 Pazartesi
SAAT:       11:00
YER:         Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
                  Türk Ocağı Caddesi No:2 06100 Çankaya/ANKARA

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı