• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Polyplex işçilerine küresel destek

LabourStart, Polyplex direnişçilerinin hakları için Hintli firmaya çağrı kampanyası başlattı.

10.02.2011

"Sendikacıların İnternette Güne Başladıkları Yer" sloganıyla 1998'den bu yana, 33 dilde yayın yapan LabourStart sitesi Polyplex işçilerinin direnişiyle ilgili dünya çapında kampanya başlattı. LabourStart'ın başlattığı kampanyayla ilgili duyuru metni şöyle: “Türkiye, Polyplex işten attığı işçilere işbaşı yaptırmalı, sendikayla görüşmeli” “Hindistan'daki Polyplex Corp. adlı şirkete bağlı Türkiye'deki Polyplex Europa önce 2010 yılında 6 işçiyi sendikal faaliyet nedeniyle işten attı. Daha sonra 15 işçiyi daha sendikal nedenle işten attı. Çorlu'da Polyester film üreten 250 işçinin çalıştığı Polyplex Europa'nın tesislerinde Türkiye'nin önde gelen kimya ve enerji sendikası Petrol-İş başarılı bir örgütlenme çalışması yürütüyordu. İşten atılan işçiler fabrikanın önünde (içerdeki işçilerin desteğiyle) başlattıkları protesto eylemini sürdürüyorlar. Petrol-İş sendikanın tanınmasını, sendikal hakların hayata geçirilmesini, tarafların kabul edebileceği bir toplu sözleşme bağıtlanmasını ve 21 işçinin işe iadesini talep ediyor. Hindistan şirketine protestonuzu belirterek Türkiye'de örgütlenme hakkının gelişmesine ve Petrol-İş'in örgütlenme girişiminin desteklenmesine katkıda bulunmuş olacaksınız.”

LabourStart'ın kampanya mektubu ise şu şekilde: “Sayın Polyplex Yönetimi, Türkiye'de sendikal faaliyet nedeniyle işçileri işten atmanız olumsuz ve kötü niyetli bir davranıştır. Türkiye'deki Polyplex şirketi, ülkedeki iş yasasına, küresel ve Avrupa'daki çalışma standartlarına saygı göstermeli, işletmenin insana yakışır çalışma koşullarını sağlaması için Petrol-İş temsilcileriyle görüşmelidir.

Sizi Çorlu'da sendikalaştıkları için işten atılan 21 işçiye işbaşı yaptırmaya ve Petrol-İş'le görüşmeleri başlatmaya çağırıyorum.”

Kampanyayı yürüten LabourStart Web sitesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir:

http://www.labourstart.org/cgi-bin/solidarityforever/show_campaign.cgi?c=868

Dünyanın dört bir yanından işçiler ve sendikacılarla ilgili haberler yayınlayan Labour Start'ta kampanya için hazırlanan bilgisayar programı sayesinde İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Portekizce, İtalyanca ve Norveççe hazırlanmış protesto ve uyarı mektupları ilgili firma veya kişilere gönderilebiliyor.