• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Rafinerilerde Toplu Sözleşme Krizi

Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar Sözcü gazatesine verdiği  demeçte Tüpraş sözleşme sürecinde gelinen durumu değerlendirdi.

06.05.2019

Sendikamız 6 Mayıs Pazartesi günü başlayan arabulucu sürecinden uzlaşma çıkmaması halinde rafinerilerde akaryakıt üretiminin durabileceği uyarısını yaptı. 6 Mayıs Pazartesi günü  sendikamız ve Tüpraş işverenleri arabulucu ile masaya oturacak. Arabulucudan da çözüm çıkmazsa son kararı Yüksek Hakem Kurulu (YHK) verecek.

Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar,  Sözcü Gazetesine verdiği röpörtajda ;”İşin Yüksek Hakem Kurulu'na kalması halinde rafinerilerde üretim ve satışların durdurulması da dahil etkili eylemlerin başlatıcağız.İşverenle bugüne kadar yaptığımız görüşmelerde zamla ilgili maddelere dahi geçemedik. 3.7 milyar net kâr açıklamış bir kurumun idari maddelerde takılıyor olmasını anlayamadık” dedi. Yaşar, bulunduğumuz sektörde grev hakkı olmadığını"belirterek, bu nedenle bugüne kadar TÜPRAŞ'a ait İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman Rafinerilerinde sadece bakım grubunda çalışan üyelerimiz eylem yapıp tam gün işi bıraktı.” dedi.Yaşar,

TÜPRAŞ yönetiminin arabulucu aşamasında uzlaşmaya yanaşmaması halinde yaşanacak sıkıntıları ise “Biz şalteri indirip işi durdurmadık. Akaryakıt dolumu ve satışıyla ilgili bir eylemimiz henüz yok. Ancak süreç uzayıp insanlar yoruldukça aksaklıklar olacaktır. Üretim ve satış grubu eyleme başlarsa çok sıkıntılı sürece girilir. TÜPRAŞ'ta satışların kesilmesi, yabancı gemilerin bekletilmesi, dolumların ve satışların bekletilmesi sonucu, zor günler bizi bekler” sözleriyle açıkladı.

Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar, işin YHK'ye kalması halinde üretim, dolum ve satış grubundaki işçilerin de eyleme katılabileceğini belirterek, görüşmelerin tıkandığı 3 noktayı şöyle anlattı: “İşveren 2 yıllık sözleşme süresini 3 yıla çıkarmak, yılda 8 gün olan mazeret iznini düşürmek ve vardiya sistemini değiştirmek istiyor. Bunları kabul etmemiz mümkün değil. İlk 6 ay için yüzde 50 zam istemiştik. Şimdi sürecin ikinci adımı olan tarafsız arabulucu evresine geçildi. Arabulucu iki tarafla görüşüp uzlaşma arayacak. İşveren sorumlu davranıp bu süreci iyi değerlendirmeli ki rafinerilerimiz ve ülkemizde sıkıntı yaşanmasın” diyerek Tüpraş işverenini masaya davet etti

Haberin tamamı aşağıdakı linkte yer almaktadır;

https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/rafinerilerde-toplu-sozlesme-krizi...