• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Toplantı

Retunsee 1. Petrol Rafinerisi Sekreterliği Buluşması İstanbul'da Gerçekleştirildi

Petrol-İş Sendikası RETUNSEE 1. Petrol Rafinerileri Sekreterya toplantısına ev sahipliği yaptı.

18.10.2017

Petrol-İş'in ev sahipliği yaptığı, Retunsee 1. Petrol Rafinerisi Sekreterliği Buluşması, Hırvatistan, Yunanistan, Karadağ, Romanya, Arnavutluk, Sırp Cumhuriyeti, Sırbistan ve Türkiye temsilcilerinin katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.

TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisi'ndeki patlamada ve Şırnak'taki maden kazasında hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşundan sonra açılış konuşmasını Retunsee Başkanı Goran Takiç, Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar ve Retunsee Petrol Rafinerisi Sektreterliği Koordinatörü Petre Tancau yaptı. Daha sonra Retunsee Genel Sekreteri Mitja Fabian Retunsee Ağını ve Petrol Rafineri Sekreterliğini kısaca tanıttı. Toplantı ülke sunularıyla devam etti. Sırasıyla Hırvatistan, Yunanistan, Karadağ, Romanya, Arnavutluk, Sırp Cumhuriyeti, Sırbistan ve Türkiye temsilcisi ülkesindeki Petrol rafinerilerinin yapısını, çalışma koşulları ve sendikal örgütlenme faaliyetlerini anlattı.

Genel olarak rafinerilerde çalışanların çoğunlukla sendika da örgütlü olduğu ancak petrol istasyonlarında çalışanların çoğunluğunun örgütlü olmadığı belirtildi. Ülke temsilcileri, rafinerilerde çalışanların daha çok erkek olduğunu ve yine çoğunluğunun mavi yakalı çalışanlar olduğunu belirttiler. Ülkelerde işsizliğin yoğun olduğunu ve hükümetin verdiği resmi rakamların gerçeği yansıtmadığını açıkladılar.

Temsilciler, sendikalarının yaşadığı zorlukları genel olarak işveren ve hükümet olarak belirtti. Sektörde ki diğer sendikalarla çoğunlukla zorluk yaşanmadığı aksine işbirliği halinde olunduğu belirtildi. İşverenlerle toplu iş sözleşmelerinde, işçilerin sendikaya üyeliklerinde, iş sağlığı ve güvenliği konusunda zorluklar yaşadıklarını söylediler. Hükümetle yaşadıkları zorluklarda ise İş Kanunları konusunda anlaşamadıklarını, kanunların işçilerden yana olmadığını açıkladılar. Toplantı tüm katılan temsilciler için verimliydi. Temsilciler, diğer ülkelerde ki durumları ve zorlukları öğrendiler ve pek çok noktada ortaklaştılar.

Toplantı, Retunsee Başkanı Goran Takiç ve Petrol-İş Genel Başkanı, Retunsee Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Retunsee Petrol Rafinerisi Sekreterliği Koordinatörü Ali Ufuk Yaşar'ın yaptıkları kapanış konuşmalarında işçiler için nerede olursa olsun mücadeleye her zaman devam edeceklerini, bu konuda ortaklaşa çalışmalarını sürdüreceklerini ve buluşmanın devam ettirileceğini belirttiler.