• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Retunsee Prezidyumu Toplandı

Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar 22 Mart 2018 tarihinde Slovenya’nın Lübliyana kentinde gerçekleşen Retunsee Prezidyumu'na katıldı.

23.03.2018

Retunsee Prezidyumu 22 Mart 2018 tarihinde Slovenya’nın Lübliyana kentinde yapıldı. Toplantıya Retunsee Genel Başkanı Goran Takiç, Genel Sekreter Mitja Fabian, Başkan Yardımcıları Ali Ufuk Yaşar ve Jasna Pipunic ve Retunsee Mali Sekreteri Panagiotis Kontousiadis katıldılar.

Retunse Prezidyumunda bir önceki başkanlar kurulu toplantısın sonuçları, tüzük değişiklikleri, gelecek yönetim kurulu toplantısı, Retunsee’nin mali durumu, Balkanlar’da sürdürülebilir bir enerji politikası için adil geçiş sağlanmasına yönelik sendikaların tutumu, Retunsee Dayanışma ve Eylem Günü etkinlikleri değerlendirildi.

Toplantıda Retunsenin yukarıdaki gündemlerinin yanı sıra küresel ve bölgesel emek sorunları ve bu sorunlara karşı dayanışma sağlanması görüşüldü. “Retunsee Dayanışma ve Eylem Günü” bu yıl Arnavutluk petrol işçilerine adanmıştı. Arnavutluk petrol işçilerinin mücadelesinin sonuçları küresel dayanışma çerçevesinde görüşüldü.

Bu konuda bir konuşma yapan sendikamız Genel Başkanı ve Retunsee Başkan Yardımcısı Ali Ufuk Yaşar, Retunsee’nin en önemli misyonunun küresel ve bölgesel dayanışma ve işbirliği olduğunu söyleyerek; farklı ülkelerin işçi sorunlarına yönelik ortak tavır alınması gerektiğini belirtti. Arnavutluk işçileri ile Dayanışma ve Eylem Günü etkinliği çerçevesinde biz de rafinerilerimize dayanışma etkinliği haberini gönderdik diyen Yaşar, küresel emek sorunları ve bu sorunlara karşı dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

Retunsee Prezidyumunda görüşülen bir diğer önemli konu Yunanintan’da Avrupa Birliği’(AB) nin dayattığı petrol ve elektrik sektöründeki özelleştirmelerdi. Yunanistan Petrol İşçileri Sendikası Başkanı Panagiotis Kontousiadis Yunanistan rafinerilerinin özelleştirilmesi (kamunun elindeki hisselerin tamamının satılması)  ile ilgili ayrıntılı bir sunum yaptı. Panagiotis; AB’nin, Yunanistan hükümetinden devlete ait petrol şirketi Hellenic Petroleum şirketini tamamen özelleştirmesini talep ettiğini söyleyerek gelecekte petrol sektünde özelleştirmeye yönelik önemli bir mücadele başlatacaklarını söyledi.

Bunun üzerine bir söz daha alan Retunsee Başkan Yardımcısı Ali Ufuk Yaşar Yunanistan’daki özelleştirmelerle ilgili dayanışma ve destek sağlayabiliriz dedi. Yunanistan’da rafineriler özelleştirirliyor. Bizler geçmişte özelleştirme konusunda önemli mücadeleler verdik, zengin deneyimler edindik diyen Yaşar, bu konuda hem toplumsal hem de işyeri temelli eylemlerin önemli olduğunu belirtti. Özellikle işyeri temelli eylemlerin daha etkin sonuçlar verebileceğinin altını çizdi. Retunsee’nin bu konuda AB sermayesine karşı Yunanistan petrol işçilerine her türlü desteği vereceğini söyledi.

Toplantı küresel ve bölgesel dayanışmanın daha da yaygınlaştırılması dilekleri ile sonuçlandı.