• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan Deva Patronuna Seslendi :

Sabrımızı Taşırmayın, Biz 50 Milyonluk Küresel Bir Gücüz

8 Eylül Pazartesi günü iki üyemizin daha işten çıkarılması üzerine Sendikamız, Deva yönetimini bir kez daha ikaz etmek ve Deva işçilerinin sesini duyurmak için 9 Eylül Salı günü Deva Holding'in merkez binası önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ve Petrol-İş Genel Başkan'ı Mustafa Öztaşkın da birer konuşmayla destek verdi.

09.09.2014

Deva İlaç Fabrikası'nda 8 Eylül tarihinde iki işçinin daha çalışma hakkı ellerinden alınarak çıkarılan işçilerin sayısı 24 oldu.  Bunun üzerine Deva Holding önünde IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan'ın da katıldığı kitlesel bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında ayrıca Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Petrol-İş Genel Sekreteri Ali Ufuk Yaşar, Kocaeli şube yönetimi, Trakya şube yönetimi, İstanbul 1 nolu şube yönetimi ve sendika üyeleri yer aldı.

İş cinayetleri artık son bulsun

İlk konuşmayı yapan Genel Sekreter Ali Ufuk Yaşar, öncelikle İstanbul Mecidiyeköy'deki Torun Center inşaatında 10 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetine değinerek vefat edenlere rahmet, geride kalanlara sabır diledi. Yaşar son dönemde yoğunlaşan iş cinayetleri ile ilgili, hükümetleri, patronları kendilerini tekrar gözden geçirmeye ve bu başıboşluğa son vermeye çağırdı. Konuşmasının devamında Deva patronuna seslenen Yaşar, “24 arkadaşımız işten çıkarıldı, örgütlenmenin önünü açtık diyenler gelsin görsün, burada insanlar teker teker işten atılıyor, patronu tekrar ikaz ediyoruz” dedi.

İlaç işçileri örgütlenemiyor

Daha sonra sözü alan Genel Başkan Mustafa Öztaşkın konuşmasına, 71 gündür işi için, ekmeği için, sendika hakkı için direnen deva işçilerini selamlayarak başladı.Öztaşkın, ilaç sektöründeki işçilerin örgütlenme sıkıntısına değinerek şöyle devam etti:  “İlaç sektöründe üretimdeki işçilerle, ilaç pazarlamasında  görev alanlar aynı işkolunda ve aynı şirket bünyesinde çalışıyor ise üretimde çalışan tüm işçileri üye yapsanız bile Deva'da olduğu gibi toplu sözleşme yetkisi almanız mümkün olmuyor." Geçmişte bu konu üzerine pek çok kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuru yaptıklarını belirten Öztaşkın ancak bakanlık bizim yerimize patronları dinliyor dedi.

Atılan işçiler arasında yıllardır Deva ilaç fabrikasına emek vermiş işçiler olduğunu söyleyen Öztaşkın,  üyelerimiz, sendikalı, toplu sözleşmeli bir çalışma düzeni istedikleri için işten atıldı. Deva patronuna tekrar sesleniyoruz işten attığın işçileri geri al, Petrol-İş Sendikası sonuna kadar bu davanın peşini bırakmayacak, aksi halde Deva’nın tüm üretim pratikleri dahil olmak üzere işyerinde tüm olup bitenleri tüm ayrıntıları kamuoyu ile paylaşacağız dedi.

Deva işçilerinin arkasında Küresel Sendika'nın gücü de var

Son konuşmayı yapmak üzere sözü alan  IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ise  bugün burada sadece Türkiye kamuoyunun değil 50 milyonluk Küresel Sendika'nın gücü de var, bu mücadele sadece Türkiye'nin değil Küresel Sendika'nın da onurudur dedi.

Daha sonra yaşanan işçi cinayetlerine vurgu yapan Özkan sözlerine şöyle devam etti: "Yurt dışından yeni Türkiye  nasıldır diyenlere yeni Türkiye yok çirkin Türkiye var diyorum. Bu Türkiye, binaların altında insanların öldüğü, demokrasinin yerle bir edildiği, insanların en temel hakkı olan yaşama hakkını kullanamadığı, sendikalara üye olunamadığı bir Türkiye. Biz bu Türkiye'yi istemiyoruz biz ileriye umutla bakan, herkesin haklarını sonuna kadar kullanabildiği, geleceğe güvenle bakan bir Türkiye istiyoruz" dedi.

Konuşmasının devamında Deva patronuna seslenen Özkan, “Geçmişinizi bir çıkın anlatın, hangi kökenden geliyorsunuz, kimin parasıyla buraya geldiniz, buradan paralar nerelere gidiyor, kaç para vergi ödediniz, kime mal sattınız cavaplayın. Bizi hiç bir biçimde durdurmazsınız sabrımız taştı, ya bu sendikayla sözleşme yapacaksınız ya da karşınıza gelecek her şeye razı olacaksınız, biz buradan yenik çıkmayız" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Basın açıklaması toplu çekilen fotoğraf ve sloganların ardından sona erdi.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı