• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sahibini arayan mektup! | Necati Doğru-Vatan

Çok mektup geliyor. Her konuda geliyor. Özellikle o gün hangi konu öne çıkmışsa; “sanatçı Barış’ın talihsiz ölümü... Başbakan’ın oğlunun gemisi... PETKİM’in satışı...” hangisi güncelleşmişse okur duygularını açıyor. Mektuplar bana geliyor. Fakat Türkiye’ye yazılıyor. 

NECATİ DOĞRU
09.07.2007

Çok mektup geliyor. Her konuda geliyor. Özellikle o gün hangi konu öne çıkmışsa; “sanatçı Barış’ın talihsiz ölümü... Başbakan’ın oğlunun gemisi... PETKİM’in satışı...” hangisi güncelleşmişse okur duygularını açıyor. Mektuplar bana geliyor. Fakat Türkiye’ye yazılıyor. Mektuplar sahibini arıyor. Mektuplar akla yazılıyor. Vicdana yazılıyor. Temiz kalmaya yazılıyor. Demokrasiye yazılıyor. Cumhuriyete yazılıyor. Özelleştirmenin, yabancılaştırmaya dönüşmesine olan kızgınlığa yazılıyor. Geçen hafta boyunca bana gelen; “200 sahibini arayan mektup içinden birini” seçtim. Yayınlıyorum: “Merhaba Necati Bey. Sizi okurum. PETKİM’i alan konsorsiyumun arkasındaki isim Muhtar Ablyazov, Kazak işadamıdır. Haklısınız. Kazakistan’daki tüm özel sermayenin tarihi 10 yıllıktır. Ve kirli paradır. Ancak, Ablyazov, Kazakistan’daki 5-6 büyük oligark arasında en temiz iki isimden birisidir. Muhtar Ablyazov eski bakandır. 2001 yılında sahibi olduğu Turan Alem Bank’ı Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in damadı Raghad Aliyev, şantaj ile ele geçirmeye çalıştı. Rahat Aliyev, KGB’nin başkan yardımcısıydı. Büyük kriz çıktı. Muhtar Ablyazov ve çok sevilen ve sayılan bir siyasetçi olan Galimjan Jakiyanov, 6 yıl hapse mahkûm edildi. Aliyev’in KGB’si onların haklarında yolsuzluk dosyaları ortaya çıkarttı. Dönemin Başbakanı Murat Tokayev, görevinden alındı. Dışişleri Bakanı oldu. Kriz pasifize edildi. Krizin asıl nedeni olan damat Raghad Aliyev de sembolik olarak cezalandırılmış oldu. Damat, KGB’den alındı. Koruma müdürü yapıldı. Bir süre sonra da Avusturya’ya elçi olarak atandı. Elçi olması da sürgüne gönderilme sayıldı. Ablyazov... Ve Jakiyanov... Sonradan affedildi. Parti kurdular. Muhalefete geçtiler. Ablyazov, sermayesini Aliyev’e kaptırmamak için Rusya’ya kaçırdı. Bir süre sonra da Kazakistan’a geri döndü. Raghad Aliyev ise kayınbabası Nazarbayev ile iktidar çatışmasına girdi. En son 2 banka yöneticisinin kaçırılmasını organize ettiği iddiasıyla suçlandı. Avusturya’da tutuklandı. Kefaletle serbest kaldı. Bundan sonra Batı desteği ile aynı eski Kazakistan Başbakanı gibi ”sürgündeki demokrat lider“ olarak pazarlanırsa şaşırmam. Evet, Kazakistan’daki iktidar kavgaları ve sermayenin iç çekişmeleri gaddar, vahşi ve serttir. Bu, PETKİM’i alanlardan birinin anatomisidir. İsterseniz diğer alıcıların da portrelerini size yazabilirim. Kalın sağlıcakla... İmza...” PETKİM’i alanlardan birinin, hem de en temiz olanının kısa portresi, ismi bende saklı okurumun mektubunda işte böyle anlatılıyor. En temizi bu! Ne petrolle... Ne kimyayla... Ne petrokimyayla ilgisi var. Anlayın!

Kaynak: VATAN GAZETESİ
 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı