KÖYLÜLER : 422 , ÇEVRE DÜŞMANLARI : 0

Sahil Yenice Köyünde referandum

26.11.2007

KÖYLÜLER : 422 , ÇEVRE DÜŞMANLARI : 0

Bandırma Sahil Yenice Köylüleri, köylerinde yapılmak istenen ''zenginleştirilmiş fosfat tesisi''nin köylerinde kurulup kurulmamasına yönelik referandum yaptı.

Bandırma Demokrasi Platformu'nun da destek verdiği köylülere, Bandırma'dan 20 araçlık konvoyla, referandumun yapılacağı Sahil Yenice Köyüne gidildi.

Köye 1 km uzaklıkta Demokrasi Platformu birleşenlerini karşılayan, tek sıra halinde bekleyen köylüler, ziyaretçilere kırmızı karanfil dağıtarak yine tek sıra halinde, birlikte köyün yolunu tuttular.

Saat 13:30 itibariyle başlayan referanduma 422 seçmen katıldı. 20 haneli köyde yaklaşık 550 kişi yaşıyor. Referandum saat 17:30'da sona erdi. Petrol-İş Bandırma Şube Başkanı Recep Gökdeniz'in açıkladığı sonuçlara göre referanduma katılım sayısı 422, fabrikanın kurulması için verilen oy sayısı 0, fabrikanın kurulmaması için verilen oy sayısı 422, geçersiz oy sayısı 0 olarak açıklandı.

Referandum ile ilgili sorularımızı cevaplayan Petrol-İş Bandırma Şube Başkanı Recep Gökdeniz, referandumun amacının kamuoyu oluşturmak olduğunu ifade etti. Gökdeniz, “Fabrikanın zararlarını bandırma halkına anlatmak için tüm olanaklarımızı kullanacağız” dedi.

Oylama sonuçlarının ardından Sahil Yenice Köyü Muhtarı Yaşar Panç, köylülerinin fabrikaya ihtiyacı olmadığını dile getirerek, Türkiye'nin ceviz ihtiyacının yüzde 85'inin köylerinden karşıladığını, ağaçlarının ve çevrelerinin zehirlenmesine izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Köylüler adına bir açıklama yapan Oktay Konyar ise Türkiye'nin her köşesinde benzer görüntülerin olduğunu ifade ederek, daha fazla kar için doğanın tahrip edildiğini söyledi.

Bandırma Demokrasi Platformu bileşenleri de her zaman köylülerin yanında olduklarını ve fabrikanın kurulmasını engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdiler.

Bandırma Demokrasi Platformu adına

Recep Gökdeniz