• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Saybolt işletmesinde grev başladı

Sendikamızın yeni örgütlendiği, Merkezi Gebze'de bulunan Aliağa, İstanbul Haramidere, İzmit, Trabzon, Mersin ve Batman'da da faaliyet gösteren Saybolt Gözetim ve Laboratuvar Hizmetleri A.Ş. işletmesinde 4 Mayıs itibariyle grev başladı. 

04.05.2011

Sendikamızın yeni örgütlenmiş olduğu ve 74 üyemizin çalıştığı, Merkezi Gebze'de bulunan, Aliağa, İstanbul Haramidere, İzmit, Trabzon, Mersin ve Batman'da da faaliyet gösteren Saybolt Gözetim ve Laboratuvar Hizmetleri A.Ş. işletmesinde 4 Mayıs itibariyle grev başladı. Saybolt, petrol şirketlerine gözetim ve analiz hizmeti veren bir firma. Saybolt çalışanları limanlara gelen petrol gemilerinden numune alıyorlar, laboratuvarlara gelen numuneleri inceleyerek rapor ediyorlar.

Saybolt işyerinde 1 Kasım 2010 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 7 Nisan 2011 tarihinde grev uygulama kararı alınmıştı. Gebze işyerindeki grevi Genel Sekreterimiz Mustafa Çavdar, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Nimetullah Sözen, Gebze şube yöneticilerimiz, işyeri temsilcilerimiz ve Saybolt işçileriyle birlikte başlattı.

SAYBOLT, 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren, 50 ülkede, 70 ofisi bulunan bir gözetim ve denetim hizmeti veren bir firma. Şirket, Türkiye' de 1989 yılında franchising (isim hakkı alarak) olarak Saybolt Catoni Persa olarak kuruldu. 2007 yılında % 100 hissesi Corelab tarafından alınan Saybolt, Saybolt Turkey olarak faaliyetlerine devam ediyor. 2007 yılında Amerikan firması olan Corelab tarafından alındıktan sonra çalışanların yıllık performans primleri kesildi. 2007 - 2009 yılı arasında çok düşük ücret zamları yapıldı.

Sendikamız Petrol-İş Saybolt işyerinde geçen yıl Haziran ayında örgütlenerek yetki için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlığın iki aylık inceleme süresi sonrasında yetki başvurusu kabul edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2822 sayılı Yasa'nın 13. maddesi gereğince işverene gönderdiği tespit yazısına yasal süre içinde işveren tarafından herhangi bir itiraz olmadı. Bakanlık, sendikamıza toplu iş sözleşmesi yapmak için yetki belgesini 15. 09. 2010 tarihinde gönderdi. 08. 10. 2010 tarihinde toplu iş sözleşmesi ön protokolü imza altına alındı. 01.11. 2010 tarihinde de TİS görüşmelerine başlandı.

Ancak sendikamızın tüm olumlu çabalarına karşın, fazla çalışma ücretleri ve yıllık ikramiye konusunda uzlaşma sağlanamadı. 15 Nisan - 4 Mayıs tarihleri arasında süren görüşmelerde de işveren uzlaşmaya yanaşmadı. Sendikamızın tüm iyiniyetli çabalarına karşın uzlaşma sağlanamaması üzerine 4 Mayıs itibariyle Saybolt işyerinde greve çıkıldı. Petrol-İş, Saybolt işçisinin haklı mücadelesini sonuna kadar savunacaktır.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı