• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Saybolt işyerimizde greve çıkıldı

Sendikamızın Aliağa Şubesi'nin Saybolt işyerinde başlayan grevle ilgili açıklamasını yayımlıyoruz.

04.05.2011

SAYBOLT 100 yılı aşkın bir firma olup dünyada 50 ülkede 70 ofisi bulunan ve iki kurum arasında tarafsız gözetim hizmeti veren bir şirkettir.

Türkiye de 1989 yılında francais olarak Saybolt Catoni Persa olarak kurulmuş 2007 yılında % 100 hissesi Corelab tarafından alınan Saybolt, Saybolt Turkey olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

2007 yılında Amerikan firması olan Core Lab. tarafından alındıktan sonra yıllık performans primlerimiz kesilmiş 2007 yılı 2009 yılı arasında çok düşük ücret zamları yapılmıştır.

2009 yılı Kasım ayında isteklerimizi bildirdiğimiz ortak bir yazıyı kaleme alarak yönetime bildirmiştik.

Yazıda özellikle asgari yaşam ihtiyaçları olan doğal gaz, akaryakıt, et, iletişim vs. de Avrupa’nın 2009 yılının en pahalı ülkesi olduğumuzu, ilk önce asgari yaşam standardımızın yükseltilmesini daha sonra Avrupa ülkelerinde şirket çalışanları ile bir tutulmamızı ve ücretlerin buna göre belirlenmesini istemiştik.

Yazının cevabının en kısa zamanda bize iletileceği bildirilmişti. Nisan ayında yapılan zam, Hollanda'nın 2009 yılı enflasyonu yıllık enflasyonu olan 2,9’dur ve yıllık primler verilmemiştir. Türkiye çalışanlarının öznel koşullarını hiçbir şekilde göz önüne almadıklarını bize bu şekilde bildirmişlerdir. Aynı dönemde; dalga geçercesine, aylık 280 saatin üstünde çalışan bizleri şirketin billboardu zannedip TIME IS MONEY (ZAMAN PARA DEMEKTİR) yazılı kıyafetler gönderildi. Zaman onlar için para fakat bizim fazla çalışma saatlerimiz onlar için işin gereği sayıldı.

Mayıs ayından itibaren bazı arkadaşlarla bir araya gelerek; hizmet sektöründe olduğumuz halde çalışanların isteklerinin ve ülkenin öznel koşullarının bu kadar hiçe sayılmaması gerektiği düşüncesi ile profesyonel destek alarak örgütlenmemiz gerektiği fikri ortaya çıktı ve anayasal hakkımız SENDİKA’LI olmak noktasında bir araya geldik.

BİRLİK OL, GÜÇLÜ OL, SENDİKALI OL, ŞİARINDAN YOLA ÇIKARAK; GEBZE MERKEZ OLMAK ÜZERE HARAMİDERE, İZMİT, TRABZON, ALİAĞA, KIRIKKALE, MERSİN, BATMAN’DA 72 çalışan ve birçok arkadaşımızla bu konuyu konuştuk ve olumlu tepkiler aldık. Çoğunluğun aynı düşüncede olduğunu gördükten sonra şu anda Türkiye’nin en profesyonel, en mücadeleci ve uluslararası Avrupa sendikaları ile ortak yapılanmaları olan PETROL-İŞ SENDİKASI'NDA örgütlenmeye karar verdik.

Haziran ayı içersinde örgütlenmemizi tamamlayarak T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurduk. Bakanlığın iki aylık inceleme süresi sonrası PETROL-İŞ sendikasına yeterlilik belgesi vererek bu durum işverene iletildi.

Konuyla ilgili T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2822 sayılı yasanın 13.maddesi gereğince işverene gönderdiği tespit yazısına yasal süre içinde herhangi bir itiraz olmadığından,16.madde gereğince Bakanlık, Petrol-iş Sendikasına Toplu İş Sözleşmesi yapmak için yetki belgesini 15.09.2010 tarihinde göndermiştir. 08.10.2010 tarihinde Petrol-iş Sendikası Genel Merkezi, Toplu Sözleşme Ön Protokolünü imza altına alarak 01.11.2010 tarihinde toplu iş sözleşme görüşmelerine başlanılmıştır.

15 Nisan 2011 yılında fazla çalışma ücretleri ve yıllık ikramiye konusunda uzlaşma sağlanamamıştır. 15 Nisan - 4 Mayıs tarihleri arasında sendikamız birçok maddede feragat etmiş fakat işveren hiç bir şekilde uzlaşmaya yanaşmamıştır. 4 Mayıs itibariyle haklarımız kazanılana kadar iş yerlerini terk etmeyip greve çıktığımızı kamuoyuna duyuruyoruz.

BİRLİK OL
GÜÇLÜ OL
SENDİKALI OL

Saygılarımızla

Petrol-iş Sendikası Aliağa Şubesi