• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petrol-İş Kırıkkale Şube Başkanı Recep Sefer:

"Sendikal Güvencemiz Elimizden alınıyor"

Kırıkkale’de bulunan sivil toplum kuruluşları son yapılan zamlarla ilgili olarak ortak bir basın açıklaması yaptı. Sendika üyeleri adına konuşan Petrol-İş  Kırıkkale Şube Başkanı Recep Sefer “Sendikal güvencemiz elimizden alınıyor” dedi.

30.10.2012

Kırıkkale’de bulunan sivil toplum kuruluşları son yapılan zamlarla ilgili olarak ortak bir basın açıklaması yaptı. Sendika üyeleri adına konuşan Petrol-İş Şube Başkanı Recep Sefer “Sendikal güvencemiz elimizden alınıyor” dedi.

CİDDİ BİÇİMDE DEĞİŞTİRECEK BİR YASA
Cumhuriyet Meydanında Toplanan sendika üyeleri adına konuşma yapan Şube Başkanı Recep Sever, ‘’Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışma yaşamını ve sendikal hayatı ciddi biçimde değiştirecek bir yasa tasarısını tartışıyor, hızla kanunlaştırmak için acele ediyor. Aylardır, Toplu sözleşeme hakkımızı bu yasayı bahane ederek gasp eden yetki işlemlerini dondurup bizleri sözleşmesiz bırakan iktidar şimdi büyük bir hızla, işveren örgütlerinin dikte ettiği maddeleri meclisten geçirmek için yoğun bir mesai yapıyor. Tıpkı 12 Eylül 2010 referandumunda olduğu gibi emekçiler kandırılıyor, kör bir yandaşlık gayretiyle hak kayıplarını " işçiye müjde" diye manşetlere çıkaran medya organlarımız ve işçiye yabancılaşmış bazı konfederasyon yöneticilerinin desteğiyle sendikal güvenceler elimizden alınıyor barajlarla sendikalar bitiriliyor, grev yasakları devam ettiriliyor’’diye konuştu
 
30 YILLIK ÖZLEM
Referandum sırasında grev ve sendika hakları genişletiliyor; isteyen işçi iki sendikaya bile üye olabileceğini ifade eden Sefer, ‘’Genel grev, hak grevi serbest olacak vaatleriyle netice alan AKP hükümeti referandum sonrası başta kıdem tazminatı olmak üzere emekli olma yaşını yükseltmek, havacılık işkolunu grev kapsamı dışına almak gibi birçok temel haklarımıza saldırır durumda. 12 Eylül 1980 darbesiyle hazırlanıp 30 yıldır yürürlülükte olan sendikalar ve toplu iş sözleşme grev yasasının değişmesi 30 yıllık bir özlemimiz ve talebimizdir. Biz sendikalar olarak daha özgürlükçü, uluslar arası sözleşmelere uygun, çağdaş demokratik çalışma hayatı sağlayacak bir yasal düzenleme için yıllardır mücadele ediyoruz. İsteğimiz Dünyanın kabul ettiği en temel haklar yani; işten çıkartılma korkusu olmadan sendikalara üye olma, uzun karmaşık yetki prosedürleriyle oyalanmadan sözleşme masasına oturabilmek’’ şeklinde konuştu
 
GÜVENCELER DAHA DA ZAYIFLATILIYOR
Bu alanda yeni yasadan beklentilerini açıklayan Sefer, ‘’Bizim bu taleplerimiz karşılanmadığı gibi daha da geriye götürülüyor zaten zayıf olan sendikal güvenceler daha da zayıflatılıyor. 30 işçiden az çalıştırılan işyerlerinde sendikal tazminat kaldırılıyor binlerce işçi sendikal tazminattan mahrum bıraktırılıyor. İşyeri temsilcilerine sendikal güvence getirilmiyor işten atılmalar da işçilerle bir tutuluyor. Bizimde örgütlü olduğumuz Tüpraş, Petkim, TPAO, Botaş gibi bir çok işyerinde grev yasakları devam ettiriliyor. İşyerleri önünde grev ve direniş çadırlarının kurulmasını dahi yasaklayan bu yasalar çalışma bakanın itiraf ettiği gibi işverenlerin dayatması sonucu çıkartılıyor. İktidar; iş hukukunun temel ilkesinin güçsüzü korumak olduğunu unutmuş gözüküyor’’ dedi.

Kaynak: Kırıkkale Ayrıntı Gazetesi