• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Küresel sendikal federasyon temsilcileri İstanbul'daydı

Sendikal haklar ve örgütlenme tartışıldı

Küresel sendikal federasyonlar ve Türkiye'deki üyeleri 25 Mart Pazartesi günü İstanbul Taksim Point Otel'de “Türkiye'de Sendika Haklar ve Sendikal Örgütlenme” konulu bir toplantı yaptı. Toplantıya Küresel Federasyonumuz IndurtriALL Küresel Sendika, Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu ITF ve Uluslararası Hizmet İşçileri Federasyonu UNI temsilcileri katıldılar.

28.03.2013

Küresel federasyonların temsilcilerinin konuşmalarıyla başlayan toplantının devamında Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim üyesi Dr. Aziz Çelik “Yeni Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu” konulu bir sunum yaptı. Çelik konuşmasında İLO ve AB Sosyal şartına uyum gerekçesiyle çıkarılan yasanın bu iki uluslararası kuruluş şartlarını yerine getirmekten çok uzak olduğunu ve yeni yasanın eski yasakları devam ettirdiğini belirtti.

Daha sonra ABD San Francisco Eyalet Üniversitesi Emek ve İstihdam Araştırmaları Direktörü Profesör John Logan DHL firması işçilerinin yaşadığı hak ihlallerine yönelik hazırladığı raporu sundu. IKEA işçilerinin örgütlenme sürecinde karşılaştığı zorluklara da değinen Prf. Logan bu iki şirket yönetiminin iş hukuku ihlallerini masaya yatırdı.

Küresel kampanyalar

Toplantının devamında ITF, UNİ ve Tümtis sendikasından temsilciler DHL örgütlenme kampanyasını, UNİ ve Koop-İş'ten temsilciler IKEA örgütlenme kampanyasını, IndustriALL ve Deri-İş'ten temsilciler DESA ve ISMACO örgütlenme kampanyalarını sundu.

Bir sonraki oturumda ILO Türkiye Ofisi Uzmanı Özge Berber Ağtaş ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadire S. Sayım “Küresel Sözleşmeler Aracılığı ile Temel Emek Standartlarının Güvence Altına Alınması/Türkiye Ülke Araştırması” konulu bir sunum yaptılar. Sunumda küresel örgütlenme araçları ayrıntılı bir şekilde işlendi. Sendikal örgütlenmede kullanılabilecek küresel araçlar soru ve cevaplarla daha da ayrıntılı bir şekilde tartışıldı.

Toplantının sonunda “Türkiye'de Sendika Haklar ve Sendikal Örgütlenme” başlıklı bir bildiri yayınlandı.

Direniş ziyareti

Toplantının ardından direnişteki Deri-İş üyesi direnişçi ISMACO işçileri, Ermenegildo Zegna'nin Nişantaşı'nda bulunan mağazası önünde ziyaret edildi. Burada toplantı katılımcıları ile direnişteki işçiler bir dayanışma eylemi yaparak işverenin sendika karşıtı tutumunu protesto etti. Bu dayanışma eyleminin hemen ardından yine Nişantaşı'nda bulunan DESA mağazasının önünde yapılan bir diğer eylemle DESA işvereninin aylardır süren sendika karşıtı tutumu da protesto edildi.

Bu toplantılar sendikal harekete küresel düzeyde birlik, mücadele ve dayanışmaya yönelik önemli perspektifler açıyor. Örgütlenmeye yönelik yeni olanaklar yaratıyor.

 

Kaynak: Dışilişkiler Servisi