Sendikalardan Van depremiyle ilgili açıklamalar

Sendikalar Van depremi ve deprem sonrası yaşanalara ilişkin değerlendirmelerini içeren basın açıklamaları yayınladılar. Sendikaların açıklamalarının ortak noktası, emekçileri  Van depreminin açtığı yaraları kapatmak üzere dayanışmaya çağırması.

24.10.2011

DİSK: Acımız sonsuz, içimiz buruk!

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün yaptıkları yazılı açıklamada, yaşamını yitirenler için başsağlığı diledi. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün,  “Risk altında yaşayan milyonlarca yurttaşın hayatı konusunda hükümeti acil önlem almaya davet ediyoruz” dedi. DİSK'in bölgede, belediyelerde ve ülke çapında örgütlülüğünü seferber ederek yardım ve dayanışmayı artırma gayreti içinde olduğunu kaydeden Görgün, DİSK Yönetim Kurulu ve üye sendika yöneticilerinden oluşan bir heyetin Van'a gideceğini söyledi. “Acımız sonsuz, içimiz ise buruk” diyen Görgün, “Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de deprem öncesi önlemler almak yerine hala deprem sonrasının tartışılıyor olması, onca acı ve yıkımlara karşı kayda değer hiçbir önlemin alınmaması, deprem sonrası çalışmaların büyük bir amatörlükle ilerlemesi, yurttaşların doğanın gücü karşısında aciz bırakılması affedilir değildir” diye belirtti. Devleti eleştiren Görgün, “Kendisi gerek doğal afetler ve gerekse şehircilik ve yapılaşmanın insan hayatındaki önemi konusunda bilinçli olmayan ve devlet yurttaşlarını bu konuda nasıl bilinçlendirebilir” diye sordu. DİSK Genel Sekreteri Görgün, ülkenin büyük bölümünde milyonlarca insanın deprem riski altında olduğuna dikkat çekti. Yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Görgün, “Hükümeti, yurttaşlarına karşı sorumluluğu konusunda uyarıyor, acil önlemler almaya davet ediyoruz” dedi.

KESK: Trajedi İhmaller Yüzünden Daha Fazla Büyüyebilir!

KESK Genel Başkanı başkanlığındaki KESK Heyeti'nin iki gündür bölgede incelemeler yaptığını duyuran KESK açıklamasında, "şimdiye kadar 35 öğretmenin cenazesine ulaşılmış olup 47 öğretmen hala kayıptır. Erciş'te öğretmen, doktor ve hemşirelerin yoğun olarak bulunduğu bir binanın enkazı bulunmaktadır. Kurtarma faaliyetleri ağır işlemektedir. Erciş'te birçok yıkılmış binaya şu ana kadar müdahale edilememiştir. Bu yüzden felaketin sonuçlarının büyüyeceği kaygısını taşıyoruz." ifadelerine yer verildi.

KESK heyetinden gelen bilgiler doğrultusunda Erciş'te çok acil olarak en az 2000 çadıra ihtiyaç olduğu, Van'da yaşananlardan dolayı Vali'ye tepki gösteren halkın üzerine gaz bombaları atıldığı bilgilerine de yer verilen açıklama,  "yetkilileri sorumlu olmaya ve acıların daha da büyümemesi için halkın talepleri ve tepkileri karşısında duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Kaybedecek bir saniyemiz bile yoktur. Kaybedilen her an kaybedilen yaşamlardır." cümleleriyle son buluyor.

Eğitim-Sen: Devlet, Yardım Bekleyen Van'ı Görmüyor!

Eğitim-Sen Genel Merkezi de yazılı bir açıklama yaparak Van depremi sonrasında yaşananlara dair değerlendirme yaptı. Eğitim-Sen açıklamasında şu görüşlere yer verildi.

"Bundan önce defalarca Türkiye’nin deprem kuşağı üzerinde bulunduğu; depremin doğal bir felakete dönüşmemesi için acil tedbirler alınması gerektiği dile getirildi. Ancak Marmara, Tekirdağ, Simav, Elazığ depremlerinin ardından yaşananlar bugün tekrar ediyor. Devlet, Marmara’yı, Tekirdağ’ı, Simav’ı, Elazığ’ı görmediği gibi Van’ı da görmüyor. Depremin etkilediği birçok köyde henüz arama çalışması yapılmadı, merkezdeki birçok binaya arama ekipleri gönderilmedi. Kızılay’ın gönderdiği çadırlar yetersiz; evsiz kalan birçok yurttaş sokakta, soğukta gelecek çadırları bekliyor. Gıda yardımının gönderilmediği birçok köy bulunmakta.

AKP, insan yaşamını hiçe saymaya ve yalan söylemeye devam ediyor. AKP’li bakanlar pişkince yardımların yetersiz kaldığını dile getiriyor, bundan da kendine pay biçmemeye devam ediyor.

Devletin gitmediği, görmediği Van’a Türkiye’nin her yerinden yardım gidiyor. Kurulan dayanışma ağıyla yaralar sarılmaya, acılar paylaşılmaya çalışılıyor."

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...