• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İşçiler Yeni Yıla Direnerek Giriyor

Sendikalaşma Mücadelesi Devam Ediyor

Son dönemlerde işçiler için yaşamak daha da zorlaşıyor. Yüksek işsizlik oranları, açlık sınırının altında ücret seviyesi ve işçilerin örgütlenmesinin önünün kesilmesi... Hepsi üst üste geliyor. Fakat tüm bu şartlar işçileri sindirmek yerine daha da öfkelendiriyor. İşçiler haksızlıklara karşı mücadelelerini yükseltiyor.

19.12.2014

Baskıların arttığı 2014 yılı biterken devam eden işçi direnişleri:

Deva'da Mücadelemiz Devam Ediyor

Deva İlaç Çerkezköy Fabrikası’nda, 20 Haziran 2014'ten başlayarak 24 işçi Petrol-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atıldı. Bunun üzerine direnişe geçen Deva işçileri mücadelelerine devam ederken bir yandan da bakanlığa yetki tespiti başvurusu yapıldı. Başvuru sonucunda sendika bakanlıktan yetkiyi aldı fakat işveren itiraz etti. İşveren yetki tespitinin ardından 6 işçiyi daha işten çıkarırken toplam işten çıkarılan işçi sayısı 30 oldu. Şimdi duruşma günü bekleniyor.

Maltepe Üniversitesi Hastanesi Önünde Direniş Sürüyor

Maltepe Üniversitesi Hastanesi’nde, sendikaya üye oldukları için 6 Aralık Cumartesi günü, 98 Dev-Sağlık üyesi işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler hastane bahçesinde kurdukları çadırla direniş başlattı. Senelerce çok kötü koşullarda çalıştıklarını söyleyen işçilerin direnişi, 12'inci gününde girerken tüm coşkusuyla devam ediyor.

Nestle  İşçileri Eylemlerine Devam Ediyor

Bursa Karacabey'de kurulu Nestle Fabrikası'nda çalışan işçiler Öz Gıda-İş Sendikası'na tepki göstererek Tekgıda-İş'e üye olmuş, 28 işçi işten atılmıştı. Bunun üzerine işçiler direnişe geçti. 160 günü aşan süredir direnişte olan işçiler birçok kez darp edildi ve göz altına alındı. Nestle işçilerinin eylemleri devam ediyor. 

Sütaş İşçisi Geri Adım Atmadı

Sütaş'ta sendikal örgütlenme nedeniyle, en son çıkarılan 7 işçinin ardından toplam işten çıkarılan işçi sayısı 66 oldu. Sütaş'ta mücadele 2012 yılında başlamış,  2012 Haziran'ında 30 kişi sendikalaştıkları için işten çıkarılmıştı. Mücadeleleri süresince sürekli kötü muameleyle karşılaşan işçiler, 25 Mayıs sabahı her sabah toplandıkları alanı, hayvan pisliği ile doldurulmuş olarak buldu. Fakat  geri adım atmayan işçiler alanı temizlemiş ve mücadelelerine devam etmişti.

Sendika Değiştiren Ülker İşçileri İşten Atıldı

Ülker Fabrikası'nda Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş’ten yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle ayrılan 9 işçi, DİSK Gıda-İş Sendikası'na üye olmalarının hemen sonrasında işten atıldı. İşçiler sendika değiştirmelerine sebep olan sorunların başında meslek hastalıkları olduğunu söylüyor. İşçilerin 50 günü aşan direnişi devam ediyor.

Maden İşçilerinin Sıkıntıları Bitmiyor

Maden işçileri için sıkıntılar bitmiyor. Armutçuk beldesinde kömür çıkaran Hema Maden işletmesi rödovans süresinin dolması üzerine Türkiye Taş Kömürü (TTK)’nden ek süre istedi. Ek sürenin verilmemesi üzerine Hema patronu 18 işçinin işine son verdi ve 489 işçiyi işten çıkarmak üzere İŞKUR’a başvuruda bulundu.  60 işçiye de işten çıkarma tebligatı gitti.  TTK'nın aylardır bir şey yapmamasına öfkeli olan işçiler, talepleri karşılanana kadar çıkmamak üzere madene indi. İşçilerin aileleri de işyerinin önünde destek eylemi yapıyor.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı