• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sevgi Göyçe'yi kaybettik

KESK eski MYK üyesi Kadın Sekreteri, ÖDP Parti Meclisi Üyesi Sevgi Göyçe 13 Mayıs sabaha karşı hayatını kaybetti. Sevgi Göyçe'yi, 14 Mayıs 2012 (bugün) saat 14.30'da İstanbul/Avcılar Eğitim Sen 7' No'lu Şube önünde yapılacak anma toplantısının ardından, yıldızlara uğurluyoruz.

14.05.2012

1959 tarihinde Ardahan'da dünyaya gelen Sevgi Göyçe, lise yıllarından itibaren aktif bir biçimde sol siyasi mücadele içerisinde yer aldı. 1976 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi bölümünü kazandı. Bölümdeki tek kız öğrenci olması ve siyasi kimliği nedeniyle yaşadığı baskılar ve tacizler sonucunda okulunu yarım bırakmak zorunda kaldı. Daha sonra Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesini kazanarak öğrenimine burada devam etti.

Sendikal kadın mücadelesini örgütledi

12 Eylül döneminde ağır işkencelerden geçti, üç yıl Erzurum Cezaevinde kaldıktan sonra öğretmen olarak ataması yapılmadığından İstanbul’da değişik işlerde çalıştı. Uzunca bir dönem melamin tabak üretimi yapan bir fabrikada çalıştıktan sonra Ardahan’a döndü. 1987 yılında evlenerek İstanbul’ a yerleşen Göyçe, 1996 yılında öğretmenliğe başladı. 2. ve 3. Dönem KESK Yürütme Kurulu Üyeliği ve Kadın Sekreterliği yapan Sevgi Göyçe, kamu emekçilerinin mücadelesine ve kadın mücadelesine çok şey kattı. 2. dönem KESK MYK Kadın Sekreterliği sırasında 2005 Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye ayağını örgütledi ve DKY sözcülüğünü üstlendi.

 Ayrıca kadınların kamusal alanda pantolon giyme yasağının devam ettiği  dönemde Ecevit Hükümetine karşı yürütülen mücadelede kılık - kıyafet yönetmenliğinin değişmesinde ve kadınların pantolon giyme özgürlüğünü kazanmalarında Sevgi'nin öncülüğü önemlidir.

Sevgi Göyçe sendikamız Petrol-İş'in Novamed Direnişi esnasında oluşturulan kadın dayanışmasının Dünya ve Avrupa sendikal hareketi ayağının inşasında bilfiil yer aldı ve büyük katkılar sağladı.

Kamu emekçileri nezdinde tüm emekçilerinin, kadınların başı sağolsun!

Tören Yeri ve Saati:14 Mayıs 2012 Pazartesi Eğitim-Sen İstanbul 7 No.lu Şube, 

Adres: Merkez Mah. Çiğdem Cad. Ozan Şeker İşhanı Kat:5 Avcılar – İstanbul 

Saat: 14:30