• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İzmir'de direnen işçilere destek verdiler

SGBP işçi havzalarında

SGBP sendikaları Genel Başkanları direnişlere destek vermek ve 1 Mayıs öncesi, saldırılara karşı nasıl tutum alınacağı konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere İzmir’deydiler

15.03.2012

Sendikal Güç Birliği Platformu sendikaları Genel Başkanları direnişlere destek vermek ve 1 Mayıs öncesi, saldırılara karşı nasıl tutum alınacağı konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere İzmir’deydiler. Genel başkanların Çiğli’de düzenlediği basın toplantısına çok sayıda şube başkanı,  yöneticisi ve işçiler katıldı.

Sendikal Güç Birliği Platformu içinde yer alan, Petrol-İş, Belediye-İş, Tek Gıda-İş, Kristal-İş, Deri-İş, Hava-İş ve TÜMTİS Genel Başkanları, direnişlere destek vermek ve 1 Mayıs öncesi, saldırılara karşı nasıl tutum alınacağı konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere İzmir’e geldi. Genel başkanların Çiğli’de bulunan Deri-İş Sendikası’nda düzenlediği basın toplantısına çok sayıda şube başkanı ve yöneticisi katıldı.

Tek Gıda-İş Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse ve Deri-İş İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz’ün direnişlere dair bilgi vermelerinin ardından genel başkanlar söz aldı.  Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, SGBP’nin iddialarına uygun somut adımlar atması gerektiğini dile getirdi. İktidarın, sendikasız bir Türkiye modeli hayali olduğunu belirten Ayçin, “Hükümet tarafından birçok saldırı var ve bu yadırganacak bir şey değil. Ama sorun bizde. SGBP’nin iddialarına uygun somut, pratik adım atması lazım” diye konuştu.  

BİRLEŞİK MÜCADELE İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Konuşmasında, Sendikalar Yasası ve Ulusal İstihdam Stratejisine değinen Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, sendikalar yasasına ilişkin ‘hayal kırıklığı’ değerlendirmesinde bulundu. Yeni esnek çalışma modeline de değinen Öztaşkın, “Sendikaların birleşik bir mücadelesine ihtiyaç var. SGBP de böyle bir ihtiyacı karşılayacak bir taktik izleyecek” dedi.  

Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul ise, şu anki yasaların 12 Eylül’ün bile gerisinde olduğunu belirterek, “Bu iktidar, güçlü sendika istemiyor, örgütlü toplum istemiyor. Çünkü sendikaların güçlü olduğu ülkede gelir adaletli olur, bunu istemiyor” dedi. Yurdakul, direnişleri diğer yerlerdeki emekçilere anlatmaları gerektiğini sözlerine ekledi. TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk de, “Yoğun saldırılar var ama buna karşı toplumun her kesiminde, her yerde de direniş var, bir yılgınlık yok. Bu yüzden bizim toplumun her kesimiyle birleşmemiz gerekir” dedi. Deri İş Genel Başkanı Musa Servi, bugün kapitalizmin göbeğinde de direnişler olduğunu belirterek, “Saldırıları tersine çevirmenin yolu birlikteliği arttırmak” derken, Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş da, birlikte zorlukları aşacaklarını vurguladı.

DİRENEN İŞÇİLERE DESTEK

SGBP üyeleri açıklamanın ardından Billur Tuz ve Savranoğlu işçilerini ziyaret etti. Ziyarete genel başkanların yanı sıra ambar işçileri, Petkim işçileri, Alliance One Tütün İşletmesi işçileri de katıldı. İlk olarak yürüyüşle Billur Tuz önüne gelen sendikacı ve işçileri direnişteki Billur Tuz işçileri karanfillerle karşıladı. Burada konuşma yapan Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu sendikal bir örgütlenme için yola çıktıklarını ifade etti. Billur Tuz patronuna seslenen Ayçin, işçilerin anayasal hakkına saygılı olma çağrısı yaptı. Savranoğlu işçilerini de ziyaret eden platform üyeleri işçiler tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı.  Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, “Türkiye sendikal hareketi ve işçi sınıfı hareketi sizi izliyor. UPS işçileri TİS imzaladı. Sıra Savranoğlu ve Billur Tuz’da” dedi. İktidarın, TÜSİAD’la kavga edermiş gibi yaptığını ifade eden Türkel, “Ama işçiler ölüyor, sendikalaştığı için işten atılıyor. Bu ülke adı konulmamış bir faşizmle yönetiliyor. Açık cezaevi haline getirildi. Tam da bu dönemde işçiler yeniden ayağa kalkmalı” dedi.

Kaynak: Evrensel Gazetesi