• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Siemens sendika düşmanı kampanya yürütüyor

IndustriALL üyesi Birleşik Çelik İşçileri Sendikası'nın (USW) ABD'nin Maryland eyaletindeki Siemens işyerinde 7 Eylül'de yapılan oylamayı kaybetmesi hiç de sürpriz değildi.

13.09.2012

IndustriALL üyesi Birleşik Çelik İşçileri Sendikası'nın (USW) ABD'nin Maryland eyaletindeki Siemens işyerinde 7 Eylül'de yapılan oylamayı kaybetmesi hiç de sürpriz değildi. Siemens yönetimi işçilerin sendikaya karşı oy vermesi için sistemli ve yoğun sindirme yöntemleri uyguladı. Bu sendika düşmanı kampanya, daha birkaç hafta önce IndustriALL ile küresel bir çerçeve sözleşme imzalamış olan şirketin uluslararası itibarına gölge düşürdü.

Siemens'in işçilerin örgütlenme ve toplu sözleşme haklarıyla ilgili bir dizi yükümlülüğü ihlal eden yerel şierket yönetimi, kiraladığı profesyonel danışmanlar eliyle altı hafta boyunca işçileri sindirmeye yönelik yöntemler uyguladı. Bu yükümlülüklerİ ABD'deki iş yasaları da öngörüyor. Birleşik Çelik İşçileri Sendikası konuyu Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'na (NLRB) götürecek. Kuruldan olumlu bir sonuç alınması halinde, önümüzdeki aylarda oylama yenilenecek.

NLRB'nin yönettiği 7 Eylül oylamasında sendika 24'e karşı 15 oyla kaybetti. 2 çekimser oy vardı.

“Oylama öncesi dönemde Siemens yöneticileri ve danışmanları her gün işçilerin katılmasınının zorunlu kılındığı toplantılar düzenlediler. Bu toplantılarda işçilere sendikaya katılmanın boşuna olacağını ve sendikanın oylamayı kazanması halinde şirketin müşterilerini kaybedeceğini söylediler” diyen USW örgütçüsü Phil Ornot şu açıklamayı yaptı:

Şirket sendikanın yazılı materyal dağıtmasını engelledi, işçilerin sendika hakkında konuşmalarını yasakladı, sendikayı destekleyenleri sürekli gözetim altında tuttu, ücret artışlarını uygulamadı, sendika karşıtı bir dilekçeyi işçiler arasında dağıttı ve sendikanın işyerine girmesini engelledi. İşçiler üzerinde diktatörce bir kontrol kurma kampanyası boyunca Siemens işyerinde bir korku ve gözdağı iklimi yarattı.

IndustriALL, ABD'deki Siemens işçilerini örgütleme mücadelesinde Birleşik Çelik İşçileri Sendikası'nı destekliyor.