• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sendikal Güç Birliği Platformu:

ŞİŞECAM GREVİNİ DESTEKLİYORUZ!

26 Haziran Perşembe günü Taksim'de Şişecam Direnişine destek amaçlı SGBP tarafından Basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş’ın yanı sıra SGBP üyesi sendikaların başkan ve yöneticileri, grevdeki Çayırova Cam Elyaf fabrikası işçileri, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu katıldı.

26.06.2014

26 Haziran Perşembe günü Taksim'de Şişecam Direnişine destek amaçlı SGBP tarafından Basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş’ın yanı sıra SGBP üyesi sendikaların başkan ve yöneticileri, grevdeki Çayırova Cam Elyaf fabrikası işçileri, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu katıldı.

Yapılan eyleme Sendikamızdan da Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın, Genel Mali Sekreterimiz İbrahim Doğangül, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Nimetullah Sözen ve Sendika çalışanları katılarak destek verdi.

26 Haziran 2014 tarihinde Taksim konsolosluğu önünde toplanan kortejle beraber “İşçi memur el ele genel greve!”, “Geliyor geliyor cam işçisi geliyor!”, “ İş ekmek yoksa, barış da yok” sloganları ile Taksim Tünel'de bulunan Paşabahçe Mağazası önüne kadar yüründü. Burada kitlesel bir basın açıklaması yapıldı.

Bu destek ve güçle başarılı olacağız

Paşabahçe Mağazaları önünde İlk konuşmayı Kirstal-İş Sendikası Başkanı Bilal Çetintaş yaptı. Çetintaş konuşmasında Toplu Sözleşme sürecinde anlaşamadığımız için 20 haziran Cuma günü sabah saat 09:00' da Türkiye genelinde Şişecam'a bağlı on fabrikamızda 5 bin 800 işçi ile grevimizi başlatmış bulunuyoruz dedi. Grevin önce cam işçisine sonra işçi sınıfına hayırlı olmasını diliyorum diyen Çetintaş,  bu desteğinizle, bu gücümüzle biz bu grevin başarılı olacağını söyledi.

Konuşmasının devamında Çetintaş, “Barış olmayan yerde, toplu görüşmeyi masada bitiremediğimiz sürece, iki taraf da zarar görür. Biz diyoruz ki altı ay nasıl masada görüşüp, anlaşamadıysak, grev de bizim yasal, en demokratik hakkımız. Biz de bunu kullanmak için, yasal hakkımızı kullanıyoruz" dedi.

Grev erteleme meşru hak arama mücadelesine müdahale olacaktır

Konuşması sık sık alkış ve sloganlarla kesilen Demirtaş'ın ardından  Sendikal Güç Birliği Dönem sözcüsü, aynı zamanda Tek Gıda-İş Sendikası Başkanı Mustafa Türkel söz aldı. Türkel konuşmasına “Sendikal Güç Birliği platformu olarak yedi gündür Şişecam fabrikasında direnen Kristal-İş Sendikası üyesi 5 bin 800 işçimize destek vermeye, alın terlerinin karşılığını almaları için yaptıkları mücadelede arkalarında olduğumuzu söylemeye geldik” diyerek başladı.

Konuşmasına Şişecam grevinin yasal ve meşru bir hak arama yolu olduğunu söyleyerek devam eden Türkel, “Hükümetin bu meşru yola müdahale etme girişimleri olduğunu duyuyoruz. Grev erteleme, anayasal ve meşru hak arama mücadelesine müdahale olacaktır. Bunun iş barışını ve toplumsal huzuru bozmaya yönelik bir müdahale olacağını hatırlatıyorum.” dedi.

Greviniz  Türkiye işçi sınıfı mücadelesinde yepyeni bir ışık

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise, “işçi sınıfının tüm mücadele araç ve yöntemlerinin sermaye tarafından işlevsiz kılınmaya çalışıldığı, işçi sınıfının en temel savunma aracının, güvencesiz çalıştırma ve taşeronlaştırma yoluyla ortadan kaldırıldığı ve sınıfın sendikasızlaştırılmaya çalışıldığı bir dönemde ve grev başta olmak üzere işçi sınıfının sermayeye karşısında en büyük silahlarının işlevsiz hale getirilmeye çalışıldığı bu dönemde sizin greviniz Türkiye işçi sınıfı mücadelesinde yepyeni bir ışık ve ürettiğiniz o camlar kadar aydınlık bir geleceğin yolunu açmıştır” diye konuştu.

Yapılan basın açıklamasının ardından işçiler slogan atarak dağıldılar.

Grev hakkı fiilen yasak

Bakanlar Kurulu’nun 25 Haziran tarihinde aldığı ve 27 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre Şişecam Grevi hakkında “genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle erteleme kararı çıktı.

Ertelemenin ardından  Kristal-İş Sendikası grev hakkının gasp edildiği ve karara sessiz kalınmayacağı açıklamasını  yaptı.