Soykırımı inkar edene para ve hapis cezası

11.10.2006

Fransız Meclisi’nde yarın oylanacak olan Ermeni Soykırımını İnkar Yasa Tasarı ile Fransa, ifade özgürlüğünü rafa kaldıran bir tavırla soykırımı inkar edene para ve 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor. Türkiye ve Ermenistan dışındaki üçüncü ülkelerde soykırım ile ilgili düşünce belirtmeyi, konuşmayı engelleyici yasalar, halkların diyaloğunu daha da güçleştirir, ilişkilerin gelişmesini önler, düşmanlıkları körükler. Bu tür yasalar Türkiye’nin Ermeni vatandaşlarını rencide eder, komşusu Ermenistan ile ilişkilerinde açık, samimi ve dayanışmacı bir politika izlemesini güçleştirir.

Türkiye’de ifade özgürlüğünü rafa kaldırdığı gerekçesiyle TCK’nın 301’inci maddesinin kaldırılmasını isteyen Fransa’nın kendisinin,  ifade özgürlüğünü engelleyici tasarıları yasalaştırmak istemesi büyük bir çelişkidir, ifade özgürlüğüne, AB standartlarına ve Avrupa medeniyetine vurulmuş bir darbedir. Fransa, tarihi bir olayı, iç politika malzemesi yaparak çelişkiler yumağının içine girmiş, Avrupa’nın sahip olduğu insan hakları, demokrasi, eşitlik, özgürlük değerlerine kara leke sürmüştür. Tarihi bir olayla ilgili olarak karar vermesi gerekenler, ülkelerin parlamentoları değil, tarihçileri, bilim adamları, uzman ve araştırmacılarıdır. Kaldı ki Türkiye’nin soykırım konusundaki teklifi de bu olmuştur. Türkiye, bütün arşivlerin açılarak, olayların tarihçiler tarafından incelenerek tespitlerin yapılmasını teklif etmiştir.

Umarız yarın, Fransız Meclisi’ni oluşturan milletvekilleri sağduyulu davranır ve tarihe bir kara leke olarak geçecek olan, Türkiye-Fransa ilişkilerini derinden etkileyecek olan bu yasa tasarısı Meclis’ten geçmez.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Petrol-İş Sendikası

Merkez Yönetim Kurulu adına

Mustafa ÖZTAŞKIN