• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sri Lanka'da Ansell işçileri direniyor

Ansell Lanka işçileri, işe iade edilene kadar pes etmeyeceklerini göstermek için, Sri Lanka'da Biyagama serbest ticaret bölgesinin sokaklarında yürüdü. IndustriALL, Yüksek Mahkeme'nin Ansell'e sendikayla bir çözüm bulması yönündeki talimatından sonra, hükümetin aracılık etmesini istiyor.

Dış İlişkiler Servisi
20.02.2014

Sri Lanka'nın serbest ticaret bölgelerinden Biyagama'da 294 işçi yaşamını zorlukla sürdürüyor. Ameliyat ve sanayi eldivenleri üreten Avustralya kökenli çokuluslu Ansell'de işten atılan 11 arkadaşlarını ve sendika temsilerini desteklemek için grev yapan işçiler geçen yıl Ekim ayında işten atılmışlardı. Dört aylık işsizlik işçilerin geçimini zorlaştırdı.

Sri Lanka'da IndustriALL üyesi Serbest Ticaret Bölgeleri ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası'nın (FTZGSEU) şube başkanı Athula Kamal Ansell'de 20 küsur yıl makine operatörü olarak çalıştı. 2013'te bir anda işten atıldı. İşten atılmanın gerekçesi olarak gösterilen tek neden ise kendisine motosikletli iki kişinin saldırmasıyla şirket yönetiminin ilgisi olduğunu polise söylemesiydi.

Uyuşmazlık hakkında karar verme yetkisine sahip Çalışma Bakanlığı komiseri, Athula'nın işe iadesine karar verdi. Şirket yönetimi bu karara uymayınca işçiler Ekim'de greve çıktı. Bunun üzerine 300'e yakın işçi işten atıldı.

Athula bu konuda şöyle diyor: “Grevi barışçıl bir şekilde başlattık. Yetkili makamlar Ansell'in işçileri işe iade etmisine karar verdi. Ama şirket şimdiye kadar bu karara uymuş değil. Bu Sri Lanka'da şimdiye kadar en uzun sürmüş grev.”

Puyumi Philanka Abeywickrama üretimde çalışan bir işçi ve sendika aktivisti. İşini ve gelirini dört aydır kaybetmiş 294 işçiden biri. Ailesi geçimini kocasının maaşıyla sağlamaya çalışıyor. Ama Puyumi, çoğu ailede her iki eşin de Ansell'de çalıştığını ve şimdi ağır bir geçim sıkıntısı yaşadığını söylüyor. Dayanışma yardımları (çocukların okul kitapları gibi) bazı temel ihtiyaçları karşılıyor, ama ilaç için para olmaması üzücü sonuçlar doğurabiliyor.

“Ben Ansell'de 13 yıldır çalışıyorum. Başkaları daha çok yılını vermiş. Kanımız, terimiz ve gözyaşlarımız bu şirketin başarısını sağladı” diyen Puyumi şunu vurguluyor: “Daha yüksek maaş istemiyoruz, sadece işimize dönmeyi istiyoruz.”

Athula ise şöyle diyor: “Bu ülkedeki adalet sistemine güvenmiyorum. Ama sendikamıza ve onun gücüne inanıyorum. Mücadeleye devam esinimi buradan alıyorum. Ve bu ülkedeki bütün işçiler adına kazanacağız.”

IndustriALL Ansell'in 294 işçiyi işe iade etmesi talebiyle bir kampanya başlattı. Şimdiye kadar şirket yönetimine 11.000 protesto epostası gönderildi. IndustriALL, ayrıca, Ansell hakkında OECD'ye şikâyette bulunhdu.

Yerel mahkemeler işten atılan işçilerin işe iadesi yönünde karar verdi, ama Yüksek Mahkeme bu kararı askıya alarak Ansel'e sendikayla bir çözüme varma talimatı verdi.

Bir heyetle Sri Lanka'ya giden IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina Çalışma Bakanlığı yetkilileri ve Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa ile yaptığı görüşmede, Ansell grevinde bir çözüme varmanın ve insanların acı çekmesine son vermenin önemini vurguladı. Şubat başlarında Çalışma Bakanlığı haksız uygulamaları nedeniyle şirket hakkında dava açtı.

16 Şubat'ta Biyagama'da Ansell işçileriyle yaptığı görüşmede işçilerin cesaretinden övgüyle söz eden ve IndustriALL'un destek eyleminin süreceğine söz veren Jyrki Raina şöyle dedi:

“Lütfen gücünüzü ve birliğinizi koruyun. Ansell'in müşterilerine, hastanelere ve tıp merkezlerine, sizler acı ve zorluk çekerken, sizlerin yerine çalıştırılan işçilerin ürettiği 'kirli eldivenleri' aldıklarını açıklıyoruz. Adil bir çözüme ulaşılana kadar Ansell'in peşini bırakmayacağız.”