• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL Küresel Sendika'dan açıklama:

Standard Profil işvereni sendikayı tanıdı

Standard Profil işvereni Aralık 2012'de IndustriALL Küresel Sendika üyesi Petrol-İş Sendikası'nın işçilerin yasal temsilcisi olduğunu kabul etti. Petrol-İş Sendikası işyerinde yürüttüğü dört yıllık örgütlenme çalışmasından sonra müzakere için resmi süreci başlattı.

Dışilişkiler Servisi
11.01.2013

Yerel Mahkemenin, Petrol-İş'in toplu sözleşme müzakerelerine başlaması için işyerinde gerekli çoğunluğa sahip olduğuna yönelik kararından sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanan yetki belgesi, 20 Aralık 2012 tarihinde sendikaya ulaştı.

Sendika Düzce'deki ana fabrikada ve Bursa'daki fabrikada 2.300 civarında işçinin %50'sinden fazlasını örgütledi ve ilgili yasaya göre Mart 2011 tarihinde yetki kazandı.

Ancak şirket yönetimi örgütlenme sürecinde Düzce'de bulunan fabrikada 37 işçiyi işten atıp işçilerin yasal haklarını kullanmasını engellemeye çalıştı. Mahkeme, sendika üyelerinin çoğunluğunun haksız nedenlerle işten çıkarıldığına ve işe iade edilmelerine karar verdi.

IFC'ye şikayet

Petrol-İş Sendikası birkaç yıl önce Türkiye'deki ulusal sendikal merkezinin ve küresel sendikal federasyonunun da desteğiyle Dünya Bankası'nın bir kolu olan Uluslararası Finans Kurumu'na (IFC) konu ile ilgili bir şikayette bulunmuştu.

IFC, Standard Profil şirketine yatırım kredisi vermişti. Kredi anlaşması uyarınca şirket sosyal şartlar ve çevre şartlarını uyma yükümlülüğü altına girmişti. IFC'ye kredi uygunluk denetimini yapan ombudsman ofisine bağlı uzmanlar, yapmış oldukları değerlendirmede şirket yöneticilerinin ilgili işyerinde işçi hakları ve çalışma koşullarına yönelik farkındalık yaratılması için eğitim yapılması gerektiğine karar vermişti. Bu eğitimler Standard Profil işyerinde 2008 ve 2009 yıllarında yapılmıştı.

Başarı kutlandı

Standard Profil'de 2000'e yakın üye kazanan Petrol-İş Sendikası 24 Aralık 2012 tarihinde bu başarısını üyeleri ve Düzce halkı ile birlikte kutladı. Kutlamaya IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan da katıldı.

Kutlamada bir konuşma yapan Petrol-İş Genel Sekreteri Ali Ufuk Yaşar: “Dört yılı aşkın bir zamandan sonra ulaşılan bu başarıda birleşik gücümüz önemli bir rol oynadı.” dedi. Daha sonra İndustriALL Küresel sendikaya bir mektup yazan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın: “Zafere giden yolda küresel sendikal hareketin kararlı dayanışmasının da önemli bir rolü olduğunun farkındayız. Bu mücadelede gösterdiğiniz dayanışma için teşekkür ediyoruz.” dedi.

Türkiye merkezli bir çokuluslu şirket olan Standard Profil; Audi, BMW, Citroen, Daimler, Fiat, Ford, GM, Mercedes, Nissan, Opel gibi dev otomobil firmalarına otomotiv sızdırmazlık sistemleri tedarik ediyor. Standard Profil en son İspanyol Kaufil firmasının birkaç fabrikasını satın aldı.

 

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika