• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Standard Profil İşyeri Önünde Basın Açıklaması

Düzce Şubemize bağlı Standard Profil  işyerinde hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılan 138 üyemize destek için Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar ve Genel Yönetim Sekreterimiz Ünal Akbulut fabrika önünde basın açıklaması yaptılar..

22.08.2017

Düzce Şubemize bağlı Düzce Konuralp’te kurulu otomotiv yedek parça üzerine faaliyet gösteren Standard Profil işyerinde işveren 138 üyemizi hiçbir gerekçe göstermeden,  işçilerin izinde olduğu ve bayram arifesi bir dönemde SMS yoluyla iş aktini sona erdirdi.

Hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldıklarını savunan işçilere destek için fabrika önüne gelen  Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar ve Genel Yönetim Sekreterimiz Ünal Akbulut basına açıklamalarda bulundular. 22 Ağustos Salı günü yapılan basın açıklamasına Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar, Genel Yönetim Sekreterimiz Ünal Akbulut, Düzce Şube Başkanımız Muzaffer İşık, Düzce Şube Yöneticilerimiz, Standard Profil işyeri temsilcilerimiz, üyelerimiz ve basın mensupları katıldı.

21 Ağustos Pazartesi günü Düzce Şubemizin önünde  yapılan basın açıklamasının ardından 22 Ağustos Salı günü fabrika önünde toplanan üyelerimiz, “Bizim sözümüz senet, ya sizin sözünüz ne?” yazılı pankartla işvereni protesto ettiler.

İlk olarak işten atılan 138 üyemize seslenen Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar, haklarını savunmak için burada olduklarını belirterek,“Düzce Valisinden randevu istedik. Bekliyoruz. Olağanüstü Hal Dönemi’nde grevler erteleniyorsa, Olağanüstü Hal Dönemi’nde işten çıkarmalar da ertelensin diye makama dilekçe sunacağız. Bugün 138 arkadaşımıza tuzak kurularak işten çıkarılmasını protesto etmek amacıyla buradayız. Burada verdiğimiz mesaj şudur, işverenlik hiç kimseyle görüşmeden, hiç kimseye bunun bildiriminde bulunmadan, SGK’ya bile 1 ay öncesinde bildirimde bulunması gerekirken bunu da yapmadan ve en önemlisi bundan yaklaşık 3 ay önce toplu sözleşme ekinde bulunan ve özellikle de istihdamı korumaya yönelik, onun devamında bize vermiş olduğu 2018 yılı sonuna kadar devam edecek sözleşmenin içerisinde adım atmayacağına dair protokol altındaki imzalara rağmen ekarte edilmiştir. Bu davranış biçimi kesinlikle ahlaka uygun değildir. Biz bayramdan sonrası için yeniden burada olacağız ve tavrımızı dile getirmeye devam edeceğiz.”dedi

Basın açıklamasının ardından Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar  ve Genel Yönetim Sekreterimiz Ünal Akbulut Düzce Şube binasına geçerek üyelerimize değerlendirmelerde bulundular.

Yapılan basın açıklamasının tam metni aşağıda yer almaktadır;

STANDARD PROFİL'DE İŞTEN ÇIKARMALARA SON VERİLSİN!

Ülkemizde birçok alanda yatırımı olan fon şirketi Actera Grubu'nun bünyesinde faaliyet gösteren Standard Profil'de bayram öncesi işten çıkarmalar yaşanmaktadır. Dün sabah saatlerinden itibaren bildirimi yapılan iş akdi fesihlerinin sayısı 130'u aşmıştır. Türkiye'nin en büyük otomotiv yan sanayi şirketlerinden olan Standard Profil'de üretime rutin ara verildiği ve işçilerin izinde olduğu bir dönemde gerçekleştirilen bu işçi kıyımının hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Standard Profil işverenini ve Actera Grubu, bu haksız hukuksuz uygulamasından dolayı kınıyoruz.

Standard Profil'de işveren, diyalog yerine “ben yaptım oldu” tavrıyla sendikayı ve işçiyi yok sayan bir yaklaşımla hareket etmekte ve bayram öncesi birçok işçiyi kapı önüne koymaktadır. Anlaşılan o ki işveren, işçiyi sadece maliyet unsuru olarak gören ve portföyündeki maliyetleri azaltmak isteyen fon şirketleri gibi hareket etmeye başlamıştır. Akla ve vicdana sığmayacak bu uygulamayı, işyerinde sendikalı çalışmaya karşı açık bir tavır olarak değerlendiriyoruz. İşveren işten çıkarmaları, fabrikanın çalışmadığı izin döneminde ve bayram tatili öncesinde tepkilerin az olacağı ve soğuyacağını hesap ederek yapıyorsa yanılmaktadır. İşte buradayız! İşverenin yeltendiği bu işçi kıyımına üyelerimiz, sendika temsilcilerimiz, şubemiz ve Genel Merkezimizle fabrikanın önünde tepkimizi gösteriyoruz. İşverenin gizli kapaklı yeltendiği bu toplu işten çıkarma uygulamasını kınıyoruz!

Petrol-İş olarak işvereni, bu tavrından vazgeçmeye ve işten çıkarma uygulamasına son vermeye çağırıyoruz. Bu süreçte işten çıkarılan arkadaşlarımızın ise işlerine geri döndürülmesini talep ediyoruz. Hiç kimse Petrol-İş'in örgütlülüğünü sınamaya kalkmamalıdır! Standard Profil'de işçiler, geçmişte nasıl sendikal hakları doğrultusunda sabırla örgütlenme iradesi gösterdilerse, bugün işlerine ve ekmeklerine de sonuna kadar sahip çıkacaklardır. Bu sinsi planı uygulamaya koyanlar ise ektikleri bu rüzgarı fırtına olarak biçeceklerini bilmelidir. İşyerinde çalışma barışına zarar verenler, sendikayı, toplu sözleşmeyi ve bağıtlanan protokolü tanımaz bir tavır içerisine girenler karşılarında sendikamızın ve Standard Profil işçisinin örgütlü gücünü bulacaktır. Bugün gerçekleştirdiğimiz basın açıklaması ile işvereni uyarıyor, işçi düşmanı bu tavrından vazgeçmediği takdirde mücadelemizi yeni eylemlerle sürdüreceğimizi duyuruyoruz.

Kamuoyuna ve basına saygıyla duyurulur,

Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu adına

Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar