• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

SUMİTOMO'DA YAŞANANLAR İLE İLGİLİ ZORUNLU AÇIKLAMA

Merkez Yönetim Kurulumuz Sumitomo'da yaşananlar ile ilgili bir açıklama yayınladı.

21.12.2017

Çankırı'da 2013 yılında yatırımı başlayan ve 2015 yılından beri üretim yapan Sumitomo'da, devam eden örgütlenme süreci ile ilgili olarak bir süredir sendikamız Petrol-İş'i töhmet altında bırakan mesnetsiz iddialar basın-yayın organlarında yer almaktadır.

Çankırı'da kurulu olan Sumitomo'nun ortakları arasında, Petrol-İş'in yıllardır örgütlü olduğu Kırşehir'de faaliyet gösteren Petlas'ın sahibi de bulunmaktadır. Bu nedenle Petrol-İş Sendikası, daha yatırım aşamasında iken fabrikada örgütlenme hedefiyle strateji ve politika geliştirmeye çalışmıştır. Ancak sendikamız daha bu noktada iken işkolumuzda bir başka sendika tarafından üyelikler yapılmıştır. Bu durum karşısında, Sumitomo'da çalışmalarımız durdurulmuş ve süren örgütlenme sürecine müdahil olunmamıştır.

Öyle ki bu süreç içerisinde herhangi bir müdahalemiz olmadan 900'ün üzerinde işçinin tercihini Petrol-İş'ten yana kullanmasına ve sendikamıza üye olmasına rağmen, Sumitomo işçilerinden gelen taleplere farklı bir sendika tarafından devam ettirilen örgütlenme süreci ve konunun yargıya intikal etmesi nedeniyle yanıt verilmemiştir. Sendikamızın bu pozisyonu, şimdi bazı basın-yayın organlarında işçilerin ağzından yapıldığı belirtilen haberlerde Petrol-İş'in “işçilerle ilgilenmediği” iddiası ve iftirasına dönüşmüştür!

Aynı haberlerde, hem Petrol-İş'in kendisine üye olan işçilerle hiç ilgilenmediği hem de işçiye yapılan siyasi baskılardan faydalandığı iddiasının bir arada yer almasının oluşturduğu çelişkiyi ise kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

Kurulduğu 1950 yılından bu yana, işçi sınıfının örgütlenmesi ve sendikal mücadelesinde öncü bir rol oynayan Petrol-İş'i bu yolla karalamaya çalışmak nafile bir çaba olacaktır. Petrol-İş, yıllardan beri mücadeleci sendikal pratiğiyle işkolunda en büyük sendika haline gelmiştir. İşkolundaki petrol, kimya, lastik, plastik ve ilaç işçilerinin daha iyi çalışma koşulları ve daha iyi bir yaşam için umudu olmuştur, olmaktadır.

Petrol-İş, faaliyetlerinin merkezine işkolunda tüm işçilerin örgütlenmesini ve insan onuruna yakışır çalışma koşullarına sahip olmaları hedefini almıştır. Bu doğrultuda mücadelemizi sürdürürken, işverenlerin ekmeğine yağ sürecek kısır sendikal rekabetin hep uzağında durduk. Petrol-İş, emeğin hakları için mücadele eden tüm sendikaları kardeş olarak görür ve prensip olarak sendikalarla aynı işyerinde örgütlenme kavgası vermez. İşkolumuzda 500 bine yaklaşan işçinin örgütsüz olan yüz binlercesine ulaşmayı öncelikli görev bilir.

Hal böyleyken, Sumitomo'da devam eden sendikal örgütlenme sürecindeki olumsuz gelişmelerin sendikamızla ilişkilendirilme çabalarını anlamamız mümkün değildir. Asılsız iddialarla Petrol-İş'i karalamaya çalışanların başarıya ulaşamayacaklarını biliyoruz.

Sendikamız 67 yılı bulan mücadeleci geleneği ile işçilerin hak ve menfaatlerini korumayı sürdürecek, işkolumuzda örgütlenme çalışmalarına sermaye yanlısı iktidarların, işverenlerin ve işçiden çok işverene yakın sendikal pratiklerin tüm engelleme çabalarına karşın yılmadan devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur,

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu