Tayland Sanayi İşçileri Konfederasyonu kuruldu

6 Ekim'de Tayland'da IndustriALL üyesi sendikaları temsil eden 200 delegenin katılımıyla Bangkok'ta düzenlenen kongrede Tayland Sanayi İşçileri Konfederasyonu (CILT) resmen kuruldu.

Dış İlişkiler Servisi
10.10.2013

Elektronik, elektrikli cihazlar, otomotiv ve metal, tekstil ve giyim, kâğıt, cam, seramik ve çimento, kimya, petrol, gaz ve elektrik sektörlerinde faaliyet gösteren 211 yerel sendikadan 148.540 üyeyi temsil eden yeni konfederasyonun kurucu üyeleri şu dört ulusal federasyon: Tayland Elektronik, Elektrikli Cihazlar, Otomotiv ve Metal İşçileri Konfederasyonu (TEAM), ICEM Tayland Konseyi, Tayland Tekstil ve Giyim İşçileri Federasyonu (TWFT) ve Tayland Otomobil İşçileri Kongresi (ALCT).
CILT güvencesiz çalışmayla mücadeleyi ve örgütlenme ve toplu sözleşme hakkının daha iyi korunması için iş yasasında reform yapılmasını hedefliyor.
Yeni konfederasyonun gündeminde, tabandaki üyelere ve güvencesiz istihdam edilen işçilere yönelik sendikal eğitimi yoğunlaştırma hedefi de yer alıyor. CILT, ayrıca, sendikal yapının her kademesinde kadınların katılımını yaygınlaştırmayı da hedefliyor.
TEAM Başkanı Chalee Loysoong yaptığı konuşmada, “CILT sadece mevcut üyeleri için çalışmayacak, örgütsüz işçilere de ulaşmaya çalışacak. Sendikal harekete daha çok işçiyi kazanmayı hedefliyoruz” dedi.
TWFT Başkanı Sia Jampathong, “Sermaye hızla hareket ediyor ve mücadelenin her işyerini örgütlemekten başka yolu yok. Bunun için ise güçlü bir sanayi sendikasına ihtiyacımız var” dedi.
Elektrik Enerjisi Sendikası (EGAT LU) Başkan Yardımcısı ve ICEM Tayland Konseyi Başkanı Chakri Roengharin yeni konfederasyonun “Tayland sendikal hareketi için büyük bir adım” olduğunu vurguladı.
ALCT Başkanı Manit Promkareekul, “CILT'i kurmanın ana amacı, sendikal hareketi güçlendirmektir. Bir ülkede sendikal hak kısıtlamalarının üstesinden gelmenin tek yolu, birleşmek ve birlikte çalışmaktır” dedi.
TEAM Genel Sekreter Vekili ve CILT Çalışma Grubu Koordinatörü Theerawut Benmart ise şunu vurguladı: “Sürdürülebilir bir sendikal hareket yaratma konusunu görüşmek için bir dizi toplantı yaptık. CILT Çalışma Grubu CILT anatüzüğünü hazırlama görevini tamamladı.  Bir sonraki adım, üyelerin anatüzük taslağını oylaması için bir genel kurul düzenlemektir.”
TEAM Genel Sekreteri Yongyuth Mentapao, hükümetin 87 ve 98 sayılı ILO sözleşmelerini onaylamasını sağlamak için 7 Ekim'de eylem düzenleyeceklerini açıkladı.