• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Tayland sendikaları birlik yönünde büyük bir adım attı

Dış İlişkiler Servisi
11.09.2013

IndustriALL Küresel Sendika'nın kuruluşundan bu yana, Tayland'daki IndustriALL üyesi sendikalar, Tayland sendikal hareketinin birliğini sağlamak ve güvencesiz çalışmanın bütün biçimlerine karşı mücadele etmek amacıyla bir dizi görüşme yapıyordu.

7-8 Eylül'de Bangkok'ta düzenlenen Birlik Toplantısı'nda, şu sendikaların temsilcileri birlikte çalışma yönünde ortak karar aldı: Tayland Elektronik, Elektrik Aletleri, Otomobil ve Metal İşçileri Konfederasyonu (TEAM), Tayland Tekstil, Giyim ve Deri İşçileri Federasyonu (TWFT), Tayland Elektrik Üretim Kurumu İşçileri Sendikası (EGAT LU), PTT İşçileri Sendikası (PTT LU), Kimya İşçileri Sendikası (CWUA), Tayland Kâğıt ve Baskı Sendikaları Federasyonu (PPFT) ve Tayland Petrol ve Kimya Sendikaları Federasyonu (PCFT).

Söz konusu sendikalar Tayland Sanayi İşçileri Konfederasyonu (CILT) adlı yeni bir sendikal yapıda bir araya gelmeyi hedefliyor. 

TEAM başkanı Chalee Loysoong bu konuda şöyle diyor: “Yeni konfederasyonu kurmak için yoğun bir çalışma içindeyiz, ama öte yandan biliyoruz ki her bir kurucu örgütün farklı kültürel, tarihi, sosyal ve ekonomik özelliklerini dikkate almamız gerektiği için acele etmemek de gerekiyor.”

CILT Tayland'da sanayinin çeşitli sektörlerinde 153.000 dolayında işçiyi temsil edecek. Bu sektörlerde milyonlarca Taylandlı ve göçmen işçi çalışıyor. Göçmen işçiler özellikle Myanlar, Kamboçya ve Laos'tan.

Tayland 40 milyon işgücüyle, Güneydoğu Asya'daki ikinci en büyük ekonomi. Ülkede, OECD ülkelerinden büyük çokuluslu şirketlerin de aralarında yer aldığı çok sayıda yabancı yatırım var. Öte yandan, Tayland'ın sendikal haklar konusundaki sicili çok kötü. Bu nedenle, sendikalı işçi sayısı çok düşük.

7 Ekim'deki Güvencesiz Çalışmaya SON küresel eylem gününde Tayland'daki IndustriALL üyesi sendikalar yapacakları eylemlerde ILO'nun 87 ve 98 nolu sözleşmelerinin onaylanmasını talep edecekler.  Aynı gün Tayland Sanayi İşçileri Konfederasyonu'nun (CILT) kuruluşunu da resmen açıklayacaklar.