• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Güvencesizlik Öldürüyor!

Temmuz ayında 166 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin raporuna göre temmuz ayında en az 166 işçi yaşamını yitirdi. İş cinayetleri tarım, inşaat ve taşımacılık işkollarında yoğunlaşıyor.

04.08.2015

İSİG Meclisi'nin raporuna göre, temmuz ayında hayatını kaybeden 166 işçiyle beraber 2015 yılının ilk yedi ayında iş cinayetlerinde en az 971 işçi can vermiş oldu. İşçi ölümleri yine güvencesizliğin, örgütsüzlüğün yaygın olduğu tarım, inşaat ve taşımacılık işkollarında yoğunlaşıyor.

Ölümlerin nedenleri ise bu ay da değişmedi. İşçiler daha çok servislerle ya da kendi imkanlarıyla ulaşımdayken, üzerilerine ağır nesnelerin düşmesiyle, göçük oluşması ya da makineye sıkışma sonucu ezilmeyle, inşaatlarda çalışırken yüksekten düşme gibi nedenlerle ölüyor.

Temmuz ayında iş cinayetinde ölen işçilerin 24'ünü ise kadın işçiler oluşturuyor. Ölen kadın işçilerin çoğu mevsimlik tarım işçisiyken, bu işçiler daha çok yollarda, işe gidip geliş süreçlerinde servis minibüsünün kaza yapmasıyla can veriyor.

Yaşlı ve göçmen işçi ölümleri artıyor

Yine temmuz ayında 18 yaş altında olan 8 çocuk işçi can verirken, 51 yaş üzeri hayatını kaybeden işçi sayısı 45 oldu. Raporda ayrıca emekli olduktan sonra ya da emeklilik çağında çalışmaya devam eden işçi ölümlerinin artmasına dikkat çekilirken, bu durum sosyal güvenlik sisteminin gerçekliği olarak vurgulandı. Yine temmuz ayında dört göçmen işçi hayatını kaybetti.

Rapora göre işçi ölümleri İzmir, İstanbul, Adana ve Antalya'da yoğunlaşıyor.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı