• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Temsilciler Kurulu Sonuç Bildirgesi

Şube Temsilciler Kurulumuz 3 Temmuz 2006 Pazartesi günü sendikamız binası toplantı salonunda toplanarak, aşağıdaki konuları görüşmüştür.
03.07.2006

Şube Temsilciler Kurulumuz 3 Temmuz 2006 Pazartesi günü sendikamız binası toplantı salonunda toplanarak, aşağıdaki konuları görüşmüştür.ABD emperyalizmi tarafından Orta Doğu’ya demokrasi getireceğim nameleri söylenerek, Irak işgal edilmiş, yer altı ve yer üstü zenginlikleri ABD ve İngiliz şirketlerine peşkeş çekilmiş, bunun yanında binlerce masum insan katledilmiş, tüm dünyanın gözleri önünde insanlık suçu alenen işlenmiştir. Irak’ta yaşanmakta olan bu işgal ve katliam, diğer bölge ülkelerine yaygınlaştırılmak istenmektedir.

Bu bölgede ABD’nin müttefiki konumundaki İsrail, kaçırılan askeri kurtarmak bahanesiyle Gazze’ye saldırmış, sivil halkı ve çocukları tereddüt etmeden öldüren İsrail devleti, Filistin halkının ve önderlerinin bağımsızlık mücadelesini daha da keskinleştirmiştir.İsrail devletinin bu uygulamalarını şiddetle ve nefretle kınıyor, yıllardan beri bağımsızlık mücadelesini desteklediğimiz Filistin halkına, toplumun diğer katmanlarının da gerekli desteği ve dayanışmayı göstermesini bekliyoruz.

AKP Hükümeti tarafından “Ekonomimiz iyi yolda, durumumuz gayet iyi” şeklinde yapılan beyanatlar, çizilen pembe tablolar boş çıkmıştır.Son iki ay içerisinde YTL’nin yüzde 30 değer kaybetmesiyle, reel alım gücündeki eksilme, emeğiyle geçinen ücretlileri zor durumda bırakmıştır. Bir de asgari ücretle geçinmekte olan yurttaşlarımızın durumu içler acısıdır. Asgari ücretin, çalışanların ücretlerinin günümüz koşullarına göre uyarlanması ve döviz kurundaki artışa göre çağdaş yaşanabilir bir ücretin tespit edilmesi zorunludur.

IMF ve Dünya Bankası tarafından ülkemizin siyasi iktidarlarına dikta ettirilen özelleştirmeler mevcut iktidar tarafından fütursuzca uygulanmaktadır. Maden yasasıyla özelleştirilmesi engellenmiş olan bor madenleri üzerinden oynanan oyunlar sürüyor. Bor madeni işleyen işletmelerde personel eksikliği bahanesiyle hizmet alımına gidilerek, taşeron ve müteahhit işçiliği adı altında istihdam sağlanarak örgütsüz, dolayısıyla ucuz iş gücü yaygınlaştırılmak istenmektedir.

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün D.P.T.’nın 2006 yılı programıyla özerk bir yapıya kavuşturulması programa alınmış, uygulama sürecine girilmiştir. Özerk yapıya mevcut hükümet tarafından geçiş yapılacaktır. Hükümetin kamu işletmeciliğine bakış açısı, geçmiş uygulamalarından bellidir. Biz çalışanların inancı, özerk bir yapıya geçişin objektif bir bakış açısıyla yapılmayacağı, özelleştirmenin önünü açacak uygulamalara hız verileceği yönündedir.

Buna bağlı olarak Sendikamız, Bandırma Bor ve Asit Fabrikalarının bor madenlerinin işlenmesinde önemli bir girdi sağlayan Bandırma Asit Fabrikasının işletme hakkının kiralanması yönündeki girişimleri, bor madenlerinin özelleştirilmesinin ilk adımı olarak görmektedir.Temsilciler Kurulumuzun görüşü, Eti Maden İşletmeleri yöneticilerinin bu uygulamadan derhal vazgeçmesi yönündedir. Aksi halde, gerek şubemiz, gerekse sendikamız bir bütün olarak eylemsel ve hukuksal mücadelesini, tepkisini ortaya koyacaktır. Bu süreçte, siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve sivil toplum örgütlerimizin gerekli dayanışmayı göstereceklerinden kuşkumuz yoktur.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Bandırma Petrol-İş Sendikası

Şube Temsilciler Kurulu Adına

Hüseyin Koçyiğit Şube Başkanı