• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

SGBP'dan DAYANIŞMA MESAJI:

THYve Darphane İşçilerinin Grevleri Bizim Grevlerimizdir

İstanbul 5. İş Mahkemesi verdiği kararla THY yönetiminin grev kırıcılığı yaptığını açıkça tescilleyerek, greve çıkan işçi yerine işçi istihdamına  “dur” dedi. Basın-İş üyesi Darphane işçileri 23 Haziran günü 25 yıldır ilk kez greve çıktı. SGBP bir basın açıklaması yaparak haklı mücadelelerinde THY ve Darphane emekçilerinin sonuna kadar yanında olduğunu belirtti.

11.07.2013

 

Basın Açıklaması... Basın Açıklaması...

THY VE DARPHANE İŞÇİLERİNİN GREVLERİ BİZİM GREVLERİMİZDİR...

Grevcileri destekliyor, işverenleri hukuka saygılı olmaya davet ediyoruz

Geceyarısı kanunlarıyla, toplu işten çıkartmalarla, bakan tehditleriyle, binbir türlü grev kırıcılık metodlarıyla engellenmeye çalışılan THY işçilerinin grevi neredeyse ikinci ayına ulaştı. Hava-İş Sendikası ve greve katılan işçiler olağanüstü bir kararlılık ve dayanışma ruhu içinde tüm baskılara ve hukuksuzluklara karşın grevi onurla yürütmeye devam ediyorlar. THY işvereninin, birçoğu kamuoyuna da yansımış olan, hukuk dışı grev kırıcılık çabaları ise mahkemenin verdiği kararla mahkum edildi. İstanbul 5. İş Mahkemesinin verdiği kararla THY yönetiminin grev kırıcılığı yaptığı artık açıkça tescillenmiş oldu. En tipik grev kırıcılık yöntemlerinden biri olan, greve çıkan işçinin yerine başka işçi istihdam edip çalıştırma yöntemini pervasızca uygulayan THY yönetimine mahkeme kararı ile dur denmiş oldu.

 

Sendikal Güç Birliği Platformu olarak ilk gününden beri yanında olduğumuz THY grevcilerinin bu önemli ve anlamlı hukuksal zaferini kutluyoruz. THY işverenini, kendi reklam ettiği üzere küresel bir firmaya yakışan tutumu almaya, mahkeme kararına uyarak grev kırıcı faaliyetlere derhal son vermeye çağırıyoruz. Grev hakkının anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış bir temel hak olduğunu tekrar hatırlatıyoruz. Kamusal bir kuruluş olan THY'nin insan hakları ihlalini ısrarla sürdürmesini  kabul edilemez buluyoruz. Başta Ulaştırma Bakanı ve Çalışma Bakanı olmak üzere hükümet yetkililerini gerekli girişimleri yapmaya çağırıyoruz. Artık bir işyerindeki sıradan grev olmanın ötesinde Türkiye'deki grev hakkının sembolü haline gelmiş bulunan THY grevini tüm gücümüzle desteklediğimizi ve daha da güçlü biçimde destekleyeceğimizi kamuoyunun bilmesini istiyoruz.

Basın-İş Sendikasının Darphane'de başlayan grevini de aynı şekilde destekliyoruz.  Darphane işçileri 25 yıl önce bir kez daha greve çıkmış, 23 Haziran 1988 tarihinde başlayan grev üç buçuk ay sürmüş, 89 Bahar Eylemleri öncesindeki önemli grevlerden biri olmuştu. İşçiler 12 Eylül darbesinin ardından reel ücretlerindeki erimeye karşı kayıplarını telafi etmek için grev silahına başvurmuştu. 1988 Darphane grevinde devletin grev kırıcılığı tarihe geçmişti. Özal hükümetinin görevde olduğu grev sırasında Merkez Bankası, madeni paraların Meksika’da bastırılması için Meksika hükümetiyle bir protokol imzalamıştı. 1988 Darphane grevinin ilgi çekici bir diğer özelliği, o dönem Refah Partisi İstanbul İl Başkanı olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı grev ziyaretidir. Erdoğan anı defterinde, grevi “kararlı ve haklı bir direniş” olarak tanımlamış, grevcilerin alınterinin kutsallığından bahsetmiş ve grevcilerin “her zaman ve her zeminde” yanında olduğunu ifade etmişti. 25 yıl sonra Darphane işçisi bir kez daha greve çıkarken bunları hatırlıyor ve iktidarın insanları nasıl değiştirebileceğine de tanıklık ediyoruz. Öte yandan çok ağır koşullarda çalışan Darphane işçilerinin grevinin aynı akibete uğramaması, güçlü ve sonuç alıcı bir biçimde sürmesi için Platform olarak güçlerimizi seferber edeceğimizi ifade etmek istiyoruz.

Birçok işkolunda yoğunlaşan grev kararları ve uygulamaları ile ayağa kalkan, umudu çoğaltan Türkiye işçi sınıfını bekleyen güzel günlere dayanışma ve birlik içinde ulaşmak için haykırıyoruz:

“Kurtuluş yok tek başına. Ya hepberaber ya hiçbirimiz”

 Sendikal Güçbirliği Platformu Dönem Sözcüsü

Petrol-İş Genel Başkanı

Mustafa Öztaşkın