Türk Harb-İş Sendikası'nda yeni başkan Bayram Bozal

15.11.2011

Harb-İş Sendikasının 14. Genel Kurulu'nda yapılan seçimleri 95'e karşı 155 oyla Bayram Bozal'ın başkanlığındaki liste kazandı.

Ankara Büyük Anadolu Oteli'nde gerçekleştirilen Türk-Harb İş Sendikası'nın 14. Genel Kurulu'nda Genel Başkan Ahmet Kalfa başkanlık için tekrar aday olmazken, Ankara Şubesi Eski Başkanı Bayram Bozal ve Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak'ın başkanlığındaki iki liste yarıştı. Önümüzdeki ay yapılacak olan Türk-İş Genel Kurulu öncesi büyük önem taşıyan Harb-İş Sendikası'nda yapılan seçimleri mevcut yönetime muhalif olan liste kazandı. Ankara Büyük Anadolu Oteli'nde yapılan 14.Genel Kurul Harb-İş camiası kadar genel olarak sendikal camiada yakından takip ediliyordu.

Genel Kurula Türk-İş yönetiminden katılım olmazken, bağlı sendikalardan yöneticilerin ilgisi yoğun oldu. Genel Kurula, aralarında Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Tez Koop-İş Genel Başkanı Osman Gürsu, Haber-İş Genel Başkanı Veli Solak, Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, TÜMTİS Eğitim Sekreteri Nurettin Kılıçdoğan'ın da bulunduğu çok sayıda sendika temsilcisi ile Harb-İş Eski Genel Başkanlarından Kenan Durukan ve CHP Milletvekili İzzet Çetin katıldı.

İKİ LİSTE YARIŞTI

Genel kurulun başında divan için yapılan seçim esnasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Divan seçimini mevcut yönetime muhalif olarak aday olan listeyi destekleyenlerin adayının kazanması seçim sonuçlarına ilişkin bir fikir vermişti.

Hasan Atak'ın listesinde mevcut yönetimde de yer alan Gürsel Karamaşa ile birlikte, Özkan Şaner, Ahmek Vekli, Şeref Korkmaz ve Cahit Gürbüz aday olurken, seçimleri kazanan listede Bayram Bozal ile birlikte Haldun Kurubacak, Hamza Akyüz, İdris Keşan, Yüksel İlbeyli ve Yavuz Koçak yer aldı.

SENDİKALAR SINAV VERECEK

Genel Kurulda açılış konuşmasını Harb-İş Genel Başkanı Ahmet Kalfa yaptı. Kalfa, sendikalaşmanın önündeki engellerin hem kamuda, hem de özel sektörde giderek arttığını söyledi. Çalışma yaşamında iş güvencesinin hızla ortadan kaldırılmasının hükümetin politikalarının bir sonucu olduğunu kaydeden Kalfa, toplu sözleşme hakkının ortadan kaldırılmak, sendikaların etkisizleştirilmek istendiğini ifade etti. AKP'nin gündeme getirdiği özel istihdam büroları, kısmi süreli çalışma, bölgesel asgari ücret gibi konuların sendikal hak ve özgürlükleri daha da geriye götüreceğinin altını çizen Kalfa, özellikle kıdem tazminatına dönük tartışmaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kalfa, kıdem tazminatına dokunulmasının esnek çalışmayı ve emek sömürüsünü daha da arttıracağını belirterek, "Kıdem tazminatına dokunmak, işçinin şah damarına dokunmaktır. Türkiye işçi sınıfı buna izin vermeyecektir. Bu, sendikaların tarihsel bir sınavıdır" diye konuştu.

MUSTAFA ÖZTAŞKIN: SERMAYE KURGUSUNU UCUZ EMEK ÜZERİNE YAPIYOR

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, sermayenin kurgusunun ucuz emek üzerine olduğunu belirterek, 12 Eylül darbesinin de bu ucuz işçilik kurgusunu hayata geçirmek üzere gerçekleştirildiğini söyledi. Aynı kurgunun bugün liberalleşme adıyla sürdürüldüğünü ifade eden Öztaşkın, "Bugün yaşanan sendikasızlaştırma, sendikalara saldırı, sendikaların küçültülmesi ve itibarsızlaştırılması, kazanılmış hakların elimizden alınmasının temel nedeni budur" dedi. Sendikal yasalarda yapılan değişikliklerin hükümetin iddia ettiği gibi sendikal hak ve özgürlükleri ilerleten bir yönü olmadığını kaydeden Öztaşkın, işyeri/işletme barajları ve grev yasaklarının hükümet tarafından korunmak istendiğini söyledi.

KAPALI KAPILAR ARDINDA DEĞİL İŞÇİLERLE BİRLİKTE

Öztaşkın, yasal değişikliklere ilişkin Türk-İş'in tutumunu da eleştirdi. Türk-İş'in konfederasyona bağlı sendikalara tavrını sormadığını belirten Öztaşkın, "Bizce bu tartışmalar kapalı kapılar ardında sürdürülmektedir. Bu doğru değildir. Bu tartışmalar işçilerle yapılmalıdır, yasalar karşısında tavır işçilerle belirlenmelidir" diye konuştu. İşçi sendikalarının, memurları da yanına alarak birleşik bir emek hareketi yaratmak göreviyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Öztaşkın, bu birlik sağlanamadıkça saldırılara karşı koymanın da, yeni kazanımlar elde etmenin de mümkün olmayacağının altını çizdi.

İZZET ÇETİN: SENDİKALAR YASASI ÖZGÜRLÜKLERİ ARTTIRMAYACAK

Harb-İş Eski Genel Başkanı, CHP Milletvekili İzzet Çetin, sendikal yasalarda yapılacak değişikliklere "Bugünkü yasalardan iyidir" denilerek sessiz kalınmasını eleştirdi. Yasanın denildiği gibi sendikal özgürlükleri arttırmayacağını vurgulayan Çetin, yasanın sendikaları işlevsizleştirecek birçok hükmü içinde barındırdığını ifade etti. AKP'nin bütün kurumları kendi denetimi altına almak istediğini belirten Çetin, demokrasinin en önemli kurumlarından olan sendikaların da hükümet denetimine sokulmak istendiğini kaydetti.

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...