• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

SGBP Ankara'da basın açıklaması yaptı

'Türk-İş’i ve işçi sınıfını ayağa kaldıracağız'

Sendikal Güç Birliği Platformu'nun Türk-İş Genel  Başkanı adayı olan Mustafa Öztaşkın, Platform adına Ankara'da bir toplantı yaparak alternatif bir liste üzerinde çalıştıklarını ve "Emeğin birleşik gücünü oluşturacaklarını" duyurdu.
İLKAY AKKAYA / AYDINLIK
06.12.2011

Sendikal Güç Birliği Platformu'nun Türk-İş Genel Başkan Adayı Mustafa Öztaşkın sendikalara çağrı yaptı: “Listelerimiz bütün herkese açık.”

8-11 Aralık tarihlerinde yapılacak Türk-İş Genel Kurulu'nda Genel Başkanlığa Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’ı göstereceğini açıklayan Sendikal Güç Birliği Platformu, 6 Aralık Salı günü Türk-İş Konferans Salonunda bir basın toplantısı yaptı. Genel Başkanlığa aday olan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın toplantıda yaptığı konuşmada, Genel Kurul’da Sendikal Güç Birliğini oluşturan sendikalar, destek veren diğer sendikalar ve delegelerle birlikte bir liste oluşturarak çıkacaklarını ve Türk-İş yönetimine aday olacaklarını açıkladı.

“Bütün işçilerin adayıyız”

Sendikal Güç Birliği olarak ayrı liste çıkarsalar bile Türk-İş’e bağlı 35 sendikanın ve bütün işçilerin adayı olduklarını ifade eden  Öztaşkın, “Biz konfederasyonumuzun iyi yönetilmediği kanısındayız. Sorunlara yeterli ölçüde duyarlı olunmadığı, bu sorunlar karşısında gerekli tepkilerin ortaya konmadığı kanısındayız. Türk-İş toplumsal ve sosyal sorumluluklarını unuttuğunu ifade ediyoruz. Sadece işçilerin sorunlarıyla değil ülkenin bütün sorunlarıyla ilgilenen bir Türk-İş’i yaratacağız. Türk-İş’i ayağa kaldıracağız. İşçi sınıfını ayağa kaldıracağız” dedi.

Öztaşkın açıklamasında artık kazanılmış haklarımızı koruyalım politikasının ötesine geçilmesi gerektiğini, yeni taleplerin ve yeni kazanımların elde edileceği, özellikle kuralsız çalışmaya karşı durulacağı, esnek çalışma yaşamına karşı durulan ve ucuz iş gücü döngüsünü kırmaya çalışan bir anlayışla hareket edeceklerini söyledi.

“Emeğin birleşik gücünü oluşturacağız”

Önce Türk-İş içerisindeki 35 sendika arasındaki ayrılıkları ortadan kaldıracaklarını söyleyen Öztaşkın “Bütün sendikalara, bizi genel kurulda destekleyen, desteklemeyen herkese ilgi gösterilecek. Onların sorunlarıyla yakından ilgilenilecek. Türk-İş Başkanlığı veya Türk-İş yönetim kurulu üyelikleri kendi sendikalarımızın kendi iş kolumuzdaki işyerlerinin sorununda bir çözüm mercii olarak değil, bütün sendikaların, bütün işyerlerinin ve bütün iş kollarının sorunlarıyla yakından ilgilenilecek. Türk-İş içerisindeki birliği ve beraberliği sağlayacağız. Ve bunun dışında da emeğin diğer örgütleriyle yakın temas içerisinde olacağız. Emeğe yapılan saldırılara karşı birlikte hareket edeceğiz. Ve giderek emeğin birleşik gücünü oluşturma yönünde çabalarımız olacak. Bu Genel Kurul bir dönüm noktası olabilecek” dedi.
 
30 yıldır bir çok haklarının ve kazanımlarının ellerinden alındığını, 8 yıl içerisinde de emek karşıtı politikalar izlendiğine değinen Öztaşkın, işçi sınıfının ve ülkenin içerisinde bulunduğu sorunlara karşı tutumlarının, özelleştirmeye ve sosyal güvenlik konusuna karşı duruşlarının belli olduğunu bildirdi. Tekel direnişinin daha unutulmadığını, sokaklarda halen Tekel işçilerinin sesinin duyulduğunu söyleyen Öztaşkın “İşte biz bu mücadele anlayışımızı, birikimimizi ve deneyimimizi Türk-İş’e taşıyarak daha güvenilir, daha itibarlı, çalışanların sadece üyelerinin değil milyonlarca kuralsız, örgütsüz, güvencesiz şekilde çalışan işçilerin sesi kulağı olacağız” diye konuştu.

“Toplumsal muhalefetin öncüsü olacağız”

Toplumsal muhalefetin öncüsü olacaklarını öne süren Öztalkın ayrıca şunları söyledi:

“Çünkü biz Türkiye’nin en büyük örgütlü gücüyüz. Bu anlamda eşi benzeri olamayan örgütüz. Ancak gücümüzle orantılı bir tavrımız yok. İşte biz bunu değiştireceğiz. Toplumun bütün sorunlarına duyarlı olacağız. Türkiye'de tıkanan siyasetin önünü açıp siyasetin Türkiye'de emeğin çıkarları doğrultusunda şekillenmesi için mücadele edeceğiz. Demokrasi, barış, insan hakları konusunda fikrimiz olacak. Biz talep edeceğiz. Talebimizin arkasında durup takipçisi olacağız. Önümüzdeki günlerde Ulusal İstihdam Stratejisi'nde ön görüldüğü doğrultuda sözde işgücü maliyetlerini azaltma adına veya verimliliği arttırma adına bir dizi düzenleme yapılacak. Bunların başında kıdem tazminatı yer almakta. Kırmızı çizgi olarak kabul ettiğimiz kıdem tazminatı hakkımıza dokunulmaya kalkıldığı zaman bu konuyu tartışmayacağız ve o gün için adına ister genel grev densin, ister genel  eylem densin ister genel direniş densin, o gün üretimden gelen gücümüzü kullanacağız.”

Genel Kurulda aday gösterecekleri isimlerin listesinin hazır olduğunu kaydeden Öztaşkın, seçime yönelik bazı stratejilerin izlenmesi gerektiğini, bu doğrultuda da görüşmelerinin devam ettiğini, listelerinin herkese açık olduğunu belirtti. Hiç kimseyle seçim üzerine bir işbirliği yapmadıklarını ancak kendileriyle beraber hareket etmek isteyen bütün sendikalara da açık olduklarını dile getirdi.