Medyada Türk-İş Genel Kurulu

Türk-İş'te genel başkan Kumlu

EVRENSEL/ANKARA
12.12.2011

Türk-İş 21. Olağan Genel Kurulunda, Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu yeniden genel başkan seçildi. Genel Kurulda Mustafa Kumlu 223, Sendikal Güç Birliği Platformunun adayı Mustafa Öztaşkın 127 oy aldı. Sonuçların açıklanmasının ardından iki listeden adaylar kürsüye çıkarak birlikte poz verdiler.

İlk olarak konuşan Petrol-İş Başkanı Mustafa Öztaşkın, Sendikal Güç Birliği Platformu olarak 10 sendika olarak bir araya geldiklerini, birlikteliklerininde süreceğini kaydetti. Kumlu'nun  kürsüden ilan ettiği 26 eylemin içinde kendilerininde olduğunu belirten Öztaşkın, "ama kararlar alınmadığı zaman da gerekenleri yapmaya devam edeceğiz" dedi. Yeniden Türk-İş Başkanı seçilen Mustafa Kumlu ise genel kurulun kazananın kendileri değil, işçi, işyeri temsileri, baştemsilci, şube yöneticisi olduğunu ifade etti. Her zamankinden daha zor bir dönemin kendilerini beklediğini ifade eden Kumlu "bu zor dönemde emek lehine adımlar atılabilmesi için hepinizin desteğine ihtiyacımız var. Bunu unutmayın, gözünüzü gönlünüzü bizden ayırmayın" dedi. Türk-İş Genel Kurulunda seçimlerden önce çeşitli gündemlere ilişkin kararlar oylandı. Kurulda kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı  “genel grev” kararı alındı. Daha önce Türk-İş’in konuyla ilgili, “üretimden gelen gücü kullanma” kararı vardı. Ayrıca genel kurulda, gazetecilerin tutuklanmasına yol açan Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanununun (TCK) ilgili maddelerinin değiştirilmesi için hükümete çağrı yapıldı. Yapılan seçimlerle sona eren genel kurulda, mevcut başkan Mustafa Kumlu ile Sendikal Güç Birliği Platformunun adayı Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’ın listeleri yarıştı.

KIDEM TAZMİNATI GREV NEDENİ

Türk-İş Genel Kurulunun önceki gün yapılan oturumunda karar önergeleri oylandı. Genel kurulda en dikkat çekici olanı kıdem tazminatını hakkının savunulmasına ilişkin karar oldu. AKP hükümetleri döneminde emekçilerin pek çok hakkının gasp edildiğine dikkat çekilen karar önergesinde, sıranın kıdem tazminatına geldiğinin gerek 61. hükümet programı, gerekse Ulusal İstihdam Strateji Belgesinden anlaşıldığı ifade edildi. Kıdem tazminatı işçi sınıfının 75 yıl önce elde ettiği ve kullandığı bir hak olduğu belirtilen önergede, “Kıdem tazminatı iş güvencesine olumlu etki yapan bir düzenlemedir. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı hakkından hiçbir şekilde vazgeçilemez” denildi. Sendikal Güç Birliği Platformunun sunduğu önergenin karar bölümünde, “Kıdem tazminatı Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir. Türk-İş Genel Kurulu bugün çalışanlar ve gelecekte çalışanlar için Kıdem Tazminatı hakkının mevcut haliyle korunmasından yanadır. Türk-İş Genel Kurulu kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimi karşısında cevabı genel grev olacaktır”  denildi. Oylamaya sunulan önerge delegelerin oy birliğiyle kabul edildi. Kararın kabulü delegeler tarafından ayakta alkışlandı.

TUTUKLU GAZETECİLERLE DAYANIŞMA KARARI

Genel kurulda cezaevlerindeki fikir suçlularının, gazeteci, yazar ve bilim insanlarının serbest bırakılmasını talep eden karar önergesi de kabul edildi. Türkiye Gazeteciler Sendikasının önerisiyle kabul edilen karara göre, Gazetecilere Özgürlük Platformunun “Basın Özgürlüğü” kampanyası da Türk-İş tarafından desteklenecek. Oy birliğiyle geçen kararda, “Türk-İş 21. Genel Kurulu, basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan maddeler içeren başta Terörle Mücadele Kanunu (TMK) olmak üzere, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve diğer ilgili mevzuattaki tüm hükümlerin acil olarak değiştirilmesi amacıyla gerekli girişimlerin başlatılması için parlamentoya ve hükümete çağrıda bulunur” ifadesi yer aldı.

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...