• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Türk-İş’te muhalif sendikaların delegelikleri iptal edildi

Türk-İş’te genel kurul tarihi yaklaşırken, yönetimin muhalif bazı sendikaların delegeliklerini iptal ettiği ortaya çıktı. Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, bu genel kurulun “Bir dönüm ve kırılma noktası olacağı” görüşünde.
EVRENSEL / MURAT SELENOĞLU
01.12.2011

Türk-İş’te genel kurul tarihi yaklaşırken, yönetimin muhalif bazı sendikaların delegeliklerini iptal ettiği ortaya çıktı. Sendikal Güç Birliği Platformu sözcülerinden Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, bu süreçte yaşanan usulsüzlüklere işaret ederken, Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, bu genel kurulun “Bir dönüm ve kırılma noktası olacağı” görüşünde.

Türk-İş, 8-11 Aralık tarihlerinde Ankara’da genel kurulunu topluyor. Muhalif 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu, kendi adaylarını çıkararak yönetime aday olduğunu açıkladı. Ancak bu süreçte, muhalifleri engellemeye çalışan yönetimin usulsüzlük yaptığı savunuluyor. Büyük çoğunluğu konfederasyona bağlı merkez ve şube yöneticilerinden oluşan delegelik sisteminde de önemli usulsüzlük yapıldığı, genel merkeze borçları olduğu için Kıbrıs Türk-Sen, Deri-İş ve Liman-İş’in delegeliklerinin iptal edildiği belirtiliyor. Ancak buna karşılık yönetime yakınlığıyla bilinen bazı sendikaların borçlarının çek karşılığında ertelenerek delegeliklerinin iade edildiği ifade edildi. Ayrıca, Genel Kurul’dan 15 gün önce askıya çıkarılması gereken delege listesi de hâlâ açıklanmadı.

‘TÜRK-İŞ YÖNETİMİ BİZDEN RAHATSIZ’

Sendikal Güç Birliği Platformu sözcülerinden Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, yaşananları, “Türk-İş yönetimi muhalefetten rahatsız” şeklinde değerlendirdi. Ayçin, “Neden rahatsız. Türk-İş Genel Kurulu yıllardır Ankara’nın merkezinde yapılırdı. Şimdi 40 kilometre şehir dışına taşınıyor. Genel kurul Türk Metal Sendikası’nın Anadolu Oteli’nde yapılıyor. Delegelerin dışında başkasının alınmayacağı söyleniyor. Bu bir defa Türk-İş’in kimliğiyle, varoluş amacıyla uygun olmayan yaklaşım. Siz genel kurula bu ülkede, ‘benim patronlarımın önüne çıkacak güç beni bulur’ diyen Başbakan’ı, bizi ‘ayak takımı’ olarak gören siyasetçileri, işçileri çıkaran patronları ve onların örgütlerini, çalışma yaşamının daha da esnekleşmesini söyleyen bakanları çağıracaksınız, konuşturacaksınız... Ama onların gelip gövde gösterisi yaptığı salona işçileri almayacaksınız. Bunun bir işçi sendikasının yapısıyla ne kadar ölçüştüğünü kamuoyuna bırakıyorum” diye konuştu.

TÜRK-İŞ YÖNETİMİ MUHALİFLERİ CEZALANDIRIYOR

Türk-İş yönetiminin delegelik seçimlerinde haksızlıklar yaptığını kaydeden Ayçin, “Duyuyoruz bir takım insanlara pareler dağıtılmış. Yönetim kurulu sayısını arttırarak, büyük sendikaların desteğini almaya çalışıyorlar. Bu arada yapılan bazı haksızlıklar var. Örneğin, eylem ve direnişte olup ekonomik olarak zorlukta olan sendikalar, Türk-İş üyelik aidatlarını aksattıkları için -Sendikal Güç Birliği içinde kendilerini ifade ettikleri için de Türk-İş yönetimi tarafından cezalandırılarak delegelikleri iptal ediliyor. Böyle 4-5 sendikamız var” dedi. Ayçin, Kıbrıs Türk-Sen’in delegeliliğinin iptal edildiğini, Deri-İş’te 4 delege iptal edildiğini, ancak itirazlarla çözüldüğünü, Liman-İş’te aynı sıkıntının yaşandığını kaydederek, “Ama buna karşılık yönetime yakın bazı sendikaların borçları çek karşılığında ertelenerek delegelikleri iade edildi” diye belirtti.

devamı için;