• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Türk-İş nur topu gibi muhalefet kazandı

Kumlu’nun yanı sıra Türk-İş de kazandı. Artık nur topu gibi bir muhalefeti var. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Önceki genel kurullarda olduğu gibi bu muhalefet seçim kazanmak için oluşturulmadı.

EVRENSEL GAZETESİ
13.12.2011

Sendikal Güç Birliği Platformunun listesi ile Mustafa Kumlu’nun çıkarttığı listelerin yarıştığı  Türk-İş 21. Olağan Genel Kurulu’nda Kumlu yeniden başkan seçildi.

Kumlu’nun yanı sıra Türk-İş de kazandı. Artık nur topu gibi bir muhalefeti var. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Önceki genel kurullarda olduğu gibi bu muhalefet seçim kazanmak için oluşturulmadı. Yaklaşık altı ay önce bir araya gelip Sendikal Güç Birliği Platformunu (SGBP) kuran 10 sendika, seçimlerin ardından da muhalefetlerini sürdüreceklerini genel kurul kürsüsünden ilan ettiler.  

Dört gün süren Türk-İş Genel Kurulu’nda kamuoyuna yansımayan, kulislerde kalan ayrıntılara bakacak olursak, SGBP’nin neden kazanamadığını da anlayabiliriz. Bu yazıda konuşulmayanlara dikkat çekeceğiz.

TÜRK-İŞ’TEN HERKES ŞİKAYETÇİ

Türk-İş yönetiminin 4 yıllık faaliyetine genel kurul salonundaki delegelerin yüzde 80-90’ının ‘evet’ demediği herkes tarafından biliniyor. Genel kurulda Türk-İş yönetiminin faaliyetlerini eleştiren Hava-İş Başkanı Atilay Ayçin ve Türk-İş’te nelerin değişmesi gerektiğini anlatan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’ın salonun tamamı tarafından alkışlanması bunun kanıtı niteliğindeydi. Peki böyle bir tablo varken muhalefet yönetimi neden kazanamadı?
Bu soruya en iyi yanıtı Mustafa Kumlu’nun kürsüden söylediği şu cümle veriyor: “Salondakilerin yüzde 95’i profesyonel yöneticilerden oluşuyor. Biz birbirimizi biliyoruz. Kimin ne yaptığını da biliyoruz.”

İşçiden kopmuş, işçi baskısını üzerinde hissetmeyen delegeler, sendika genel başkanlarının baskılarına boyun eğdiler. Tabi ki muhalefet hareketinin delege sayısı düşük sendikalardan oluşması da, diğer sendikalara üye delegelerin cesaretle hareket etmesini engelledi. Bu nedenle platform adaylarını destekleyeceklerini söyleyen bir çok sendika ve delege oy vermedi.

devamı için:

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı