• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

BASIN AÇIKLAMASI... BASIN AÇIKLAMASI...

TÜRKİYE PETROLLERİ'NE, İŞİMİZE VE EKMEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ

Merkez Yönetim Kurulumuz tarafından TP Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapıldı.

05.07.2017

Basın açıklamasının tam metni aşağıda yer almaktadır.

Artık sözün bittiği noktadayız!

TÜRKİYE PETROLLERİ'NE,
İŞİMİZE VE EKMEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ

1954 yılından bu yana ülkemizde petrol ve bağlı sektörlerde kamu eliyle her türlü faaliyet ve yatırımın öncüsü olmuş Türkiye Petrolleri, büyük bir tehditle karşı karşıyadır.

En stratejik kuruluşlarımızdan birisi olan Türkiye Petrolleri'nin tasfiyesine yol açacak plan devreye sokulmuş, kuruluşun küçültülmesi için düğmeye basılmıştır.

Türkiye Petrolleri'nin kurulduğu günden bugüne kendi bünyesinde yürüttüğü, saha hizmetleri faaliyetlerinin TPIC'e (Turkish Petroleum International Company) devredilme süreci resmen başlatılmıştır. Kuyu tamamlama, sondaj, workover ve jeofizik operasyonlar gibi birçok saha hizmeti, taşeron şirket TPIC'e devredilmektedir. İlgili karar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından imzalanmış ve Bakanlar Kurulu'na intikal etmiştir.

Bu karar, Türkiye Petrolleri'ne büyük bir darbe vuracak ve yabancı petrol tekelleri ile rekabet edemez, güçsüz bir şirket haline gelmesine neden olacaktır.

Türkiye Petrolleri'nin küçültülmesi anlamına gelen bu devir, bir tasfiye ve taşeronlaştırma operasyonudur!

Türkiye Petrolleri, sadece arama ve üretime dayalı, küçültülmüş ve istihdamı daralmış bir şirket haline getirilmek istenmektedir.

Adıyaman, Batman, Trakya Bölge Müdürlükleri ve Ankara Genel Müdürlük'te çok sayıda işçiyi etkileyecek olan bu kararla, istihdam güvencesizleşecek ve azalacaktır. Bu durum ise bölgelerin ekonomik ve sosyal yapısına büyük bir zarar verecektir.

Özel şirket statüsündeki TPIC'e devredilen bu işler, hizmet alımı yoluyla proje bazlı gördürülecektir. Dolayısıyla bu hizmetlerin ve bu işlerde çalışacak istihdamın sürekliliği ortadan kalkacak ve TPIC yetkililerinin keyfiyetine bırakılacaktır.

Ayrıca Türkiye Petrolleri yönetimi tarafından kuruluşumuzda engelli kadrosu dahil SGK emekliliği gelmiş 50 yaşın üstündeki işçilerin iş akitlerinin feshedileceği belirtilmektedir. Emeklilik kisvesi altında gerçekleştirilen bu uygulama, yürürlükteki toplu sözleşme hükümlerine aykırıdır.

Türkiye Petrolleri yönetimi, sendika ile bağıtlanan ve tarafların altında imzası olan sözleşmeye dahi uymamaktadır. 50 yaş üstündeki işçiler ile ilgili kararın hemen uygulanacağı belirtilmekte, TPIC'e devir ile ilgili uygulamaların ise 1 Ocak 2018 tarihine kadar tamamlanması öngörülmektedir.

Varlık Fonu'na devredilen Türkiye Petrolleri'nde artık çalışanlar yük olarak görülmekte ve bir maliyet unsuru olarak değerlendirilmektedir.

Varlık Fonu'nun bir yokluk fonuna dönüşmesine ve buraya devredilen şirketlerin içinin boşaltılmasına hep birlikte tanık olmaktayız.

Artık sözün bittiği yerdeyiz!

Türkiye Petrolleri işçisi, işine, ekmeğine ve geleceğine sahip çıkmak için bugün buradadır. Kararlı bir şekilde bu tasfiyeye karşı çıkmaktadır.

Petrol-İş'ten ve işçiden bu devir işlemine onay vermesi asla beklenemez...

Bugün burada, bir kez daha Türkiye Petrolleri yönetimi ve ilgili yetkilileri uyarmak istiyoruz.

Türkiye Petrolleri'nde izlenen yanlış politikalar giderek bir milli güvenlik sorununa dönüşmektedir.

Bu yanlıştan dönülmeli, bu devirden derhal vazgeçilmelidir!

Türkiye Petrolleri'nin küçültülmesine ve zayıflatılmasına izin vermeyeceğimiz bilinmelidir. Bu karar geri alınana kadar mücadelemiz sürecektir.

Güvencesizleşmeye, hizmet alımlarına ve taşeronlaştırmaya hayır!

Türkiye Petrolleri halkındır, sonuna kadar sahip çıkacağız.

Yaşasın haklı mücadelemiz!

Kamuoyuna saygıyla duyurulur,

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu