Yaşasın Enternasyonal Dayanışma

Türkiye'den Avrupalı emekçilere destek

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC üyesi, 36 ülkeden 84 sendikanın, “İş ve Sosyal Adalet İstiyoruz” sloganıyla  Avrupa genelinde gerçekleştirdiği eylemlere Türkiyeli emekçiler de destek verdi.

Basın Servisi
29.02.2012

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC üyesi 36 ülkeden 84 sendika 29 Şubat Çarşamba günü Brüksel'de yapılacak bütçe görüşmeleri öncesinde Avrupa genelinde “Kemer Sıkma Politikaları Değil, İş ve Sosyal Adalet İstiyoruz” sloğanıyla Avrupa genelinde eylemler yaptı. Avrupa genelinde gerçekleştirilen eylemlere Türkiyeli emekçiler de destek verdi. Sendikal Güç Birliği Platformu bileşeni  sendikalar ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK üyesi sendikalar  '29 Şubat Avrupa Eylem Günü' etkinlikleri kapsamında Avrupalı işçilere destek amacıyla Taksim Gezi Parkında toplandı.

Gezi Parkı'ndan Gümüşsuyu'nda bulunan Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na doğru kortej oluşturan ve yürüyüşe geçen kitle sık sık “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiç birimiz,” “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma” “Direne direne kazanacağız” şeklinde sloganlar attılar. Avrupa Eylem Günü yürüyüşüne Petrol-İş genel merkez yöneticileri, Petrol-İş çalışanları, İstanbul 1 Nolu şubemiz yönetici, temsilci ve işyerlerinden üyelerimiz ile genel merkezimizde verilmekte olan eğitim proğramına katılan yönetici-temsilcilerimiz de katılarak destek verdi.

Alman Başkonsolosluğu önünde toplanan kitleye hitaben DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve Sendikal Güç Birliği Platformu adına Dönem Sözcücü Mustafa Türkel birer konuşma yaptılar.

Avrupalı işçiler sessiz değil

Avrupa liderler zirvesinin Brüksel'de toplanacağını söyleyen Küçükosmanoğlu, "Bu toplantılarda krizi bahane göstererek ücretleri düşürmek ve sosyal harcamaları kısmak için planlar yapılacak. Avrupa'yı yönetenler Avrupa ülkelerini işçiler için bir cehenneme çevirirken Avrupalı işçiler bu duruma sessiz kalmıyor" dedi.

“DİSK olarak Avrupalı kardeşlerimizin taleplerini destekliyoruz” diyen Küçükosmanoğlu, "Krizin faturasını işçilere ödetmek isteyen zihniyeti lanetliyoruz. Avrupa Sendikal Eylem Günü kapsamında hem Avrupa sendikalarının taleplerini destekliyor hem de ülkemizde işçilere yönelik saldırılara karşı çıkıyoruz" şeklinde konuştu. Küçükosmanoğlu şunları söyledi:

“Avrupa liderler zirvesi Brüksel'de toplanacak. Krizi bahane göstererek ücretleri düşürmek ve sosyal harcamaları kısıtlamak için planlar yapılacak. Avrupa'yı yönetenler Avrupa ülkelerini işçiler için bir cehenneme çevirirken Avrupalı işçiler bu duruma sessiz kalmıyor. Bugün bütün Avrupa'da emekçiler “Kemer sıkma politikalarına karşı iş ve istihdam”talebiyle sokaklardalar, meydanlardalar. Bizler de Avrupalı kardeşlerimizin taleplerini destekliyoruz. Krizin faturasını işçilere ödetmek isteyen zihniyeti lanetliyoruz. Avrupalı sınıf kardeşlerimizin taleplerini desteklerken ülkemizde işçilere yönelik saldırılara da karşı çıkıyoruz.”

ETUC'un güvencli istihdam imkanı yaratmayan uluslar arası antlaşmalara karşı çıktığını, Avrupalı işçilerin sosyal güvenlik sisteminin tasfiye edilmesine itiraz ettiğini belirten Küçükosmanoğlu, “AB yönetici eliti, ücerteleri azaltmak ve sosyal güvenliği ortadan kaldırmak istiyor. İş piyasasını esnekleştirmek, kamu hizmetlerini özelleştirmek, emekli aylıklarını azaltmak istiyorlar. Avrupalı emekçiler ise kemer sıkma politikaları yerine iş ve sosyal adalet talep ediyor. Avrupa dayanışma ve toplumsal adalet üzerine kurulmalıdır.”

Küçükosmanoğlu AKP Hükümetinin de Avrupa'daki benzerleri gibi uluslar arası finans kuruluşlarının talimatlarıyla krizin faturasını emekçilere ödetmek istediğini, AKP''nin işçi sınıfı ve emekçilere karşı tarihin en büyük saldırılarından birinin hazırlığı içinde olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

“İşçi sendikalarının itirazlarına rağmen Hükümet işçi simsarlığı anlamına gelen Özel İstihdam Büroları yasasını gündeme getirmeye hazırlanıyor. AKP işçi sınıfının uzun yıllar süren mücadelesi sonucunda oluşan kıdem tazminatına göz dikmiştir. Önce fona devretmeyi, ardından tamamen ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Asgari ücret açlık sınırının altında. İş cinayetlerine dönüşen iş kazalarının ardı arkası kesilmiyor.”

Tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu politikanın sosyal adelet olduğunu söyleyen Küçükosmanoğlu,”Avrupa Eylem Gününde İstanbul'dan sesleniyoruz. Herkese insan onuruna yakışır yaşama ve çalışma hakkı istiyoruz. ILO sözleşmelerine uygun bir sendika yasası istiyoruz” dedi.

Artık bıçak kemiğe dayandı

Mustafa Türkel de yaptığı konuşmada işçi sınıfına yönelik saldırıların hem Avrupa'da hem de Türkiye'de yapıldığına dikkat çekerek, “ Yıllarca sosyal devlet olmakla övünen Avrupa devletleri şimdi krizin faturasını emekçilere kesmek istiyor.  IMF ve Dünya Bankası'nın dayatmalarını ibretle izliyoruz. Avrupa'da yaşam çekilmez hale geldi. Avrupalı emekçi kardeşlerimizin kemer sıkma politikaları yerine iş ve sosyal adalet taleplerini destekliyoruz” dedi. Türkel şöyle konuştu:

“Aynı tür saldırılar bizim ülkemizde de gündemde. Artık bizim kaybedecek birşeyimiz kalmadı. Hükümet aklını başına almalı. Çekilen bunca zulüm artık yeter. Artık bıçak kemiğe dayandı. Hükümet Meclis'e sevkettiği antidemokratik Sendikalar Yasa Tasarısını geri çekip ILO standartlarına uygun yeni bir tasarı hazırlamalı. Örgütlenmenin önündeki engeller ve barajlar kaldırılmalı. Siyasi iktidarın Ulusal İstihdam Stratejisi ile getirmeye çalıştığı özel istihdam bürolarına, kıdem tazminatının fona devredilmesine, esnek istihdam modellerine karşı tüm emek güçlerini buradan mücadele etmeye çağırıyoruz.”