• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Ücretler bölgelere göre bile değişecek

Evrensel gazetesi yazarı Erkan Aydoğanoğlu'nun GÖZLEM köşesinde, medyaya “Kamuda eşit işe eşit ücret” şeklinde yansıyan düzenlemelerin gerçekte ne anlama geldiğini değerlendirdiği yazısını yayımlıyoruz.

ERKAN AYDOĞANOĞLU
09.11.2011

Olmayan şeyleri varmış gibi göstermek, yalanları allayıp pullayıp gerçekmiş gibi sunmak, AKP hükümetinin en büyük ”meziyeti”  olarak karşımıza çıkıyor. 9 yıldır emekçilerin, halkın  çıkarları ile taban tabana çelişen hangi adımı attılarsa, son derece profesyonel yöntemler izlediler. En acımasız saldırıları bile öncesinden müjdeleyerek hayata geçirdiler. Bu durumun son örneğini Hükümetin olağanüstü çabalarla çıkardığı kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile gördük. Bu seferki “müjde”nin adı “Kamuda eşit işe eşit ücret geliyor!” yalanı oldu.

2.5 milyon memuru ilgilendirdiği söylenen, ancak çoğunlukla kamuda çalışan üst düzey yöneticiler, müdürler, müdür yardımcıları, daire başkanları vb. gibi yöneticilerle uzman ve uzman yardımcılarının ücretleri ek ödemelerle birbirine eşitlendi. Derecesi ve göstergesi daha yüksek olan kamu yönetici ve uzmanlarının düşük dereceli memurlara göre daha yüksek oranda ek gösterge almasını “Kamuda eşit işe eşit ücret” olarak yansıtmak kadar anlamsız bir durum olamaz.

666 sayılı mali haklarla ilgili KHK ile yapılan düzenlemeyi “eşit işe eşit ücret” demek yerine sadece üst düzey yönetici ve uzmanlar için getirilmiş olan “eşit unvana eşit ücret” olarak adlandırmak daha doğru olur. Çünkü burada eş değer işi yapan kamu emekçilerinden çok, aynı unvanı taşıyan üst düzey yönetici ve uzmanlara aynı maaşın verilmesi amaçlanıyor. Sadece “yukarıdakilerin” mali haklarını eşitlemeyi öngören böylesi bir düzenlemenin tüm kamuda ücret adaletsizliğini düzelteceğini iddia etmek mümkün değil.

devamı için: