• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC Kongresi Yapıldı

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC’un 5. Kongresi 17-22 Kasım 2022 tarihleri arasında Avustralya’nın Melbourne kentinde yapıldı.

24.11.2022

Kongreye 120’nin üzerinde ülkeden 200’ü aşkın işçi sendikası konfederasyonundan yaklaşık 1000 temsilci katıldı. Dünya işçi hareketinin ve küresel sendikal hareketin önemli kuruluşlarından biri olan ITUC’un delegeleri yaklaşık 5 gün boyunca küresel sendikal hareketin geçmiş faaliyetlerini değerlendirerek, geleceğe yönelik siyasi eylem haritasını oluşturdular.

Genel Başkan Süleyman Akyüz TÜRK-İŞ’i temsilen Kongredeydi.

Kongreye, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türk-İş adına Kongre delegesi olarak Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz ile birlikte Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar ve Türk Metal Sendikası Genel Mali Sekreteri Murat Salar katıldı. Türk-İş heyetine Türk-İş Uluslararası İlişkiler Uzmanı Hakan Sükun eşlik etti.

Daha Adil Bir Dünya İçin Yeni Bir Toplum Sözleşmesine İhtiyaç Var!

Sömürü ve küresel şirketlerin açgözlülüğünün ortadan kalktığı, sosyal ve ekonomik ilerlemenin sağlandığı, neoliberal politikaların ortadan kalktığı, işçi haklarına saygı duyulan, barışın ve adaletin sağlandığı, demokrasinin ve eşitliğin hakim olduğu, işçilerin emekçilerin ekonomik büyümeden hakkını aldığı yeni bir “toplum sözleşmesine” ihtiyaç duyulduğu ilan edilen Kongre’de; bu yeni toplum sözleşmesine ulaşabilmek için sendikaların mücadeleyi yükseltmesi çağrısı yapıldı.

Luca Visentini ITUC’un Yeni Genel Sekreteri Oldu

Küresel sendikal hareket üzerine yapılan tartışmalar sonrasında ITUC’un yeni Yönetiminin oluşturulması için seçim yapıldı. Yeni Yönetim’de ITUC örgütünün idaresinde asıl belirleyici olan Genel Sekreterlik için iki aday vardı. Birinci aday aynı zamanda IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı olan Kemal Özkan’dı. İkinci aday ise halihazırda Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC Genel Sekreteri olan Luca Visentini’ydi.

Türkiye’den Kongreye katılan Türk-İş ve Disk delegeleri Kemal Özkan’ı desteklerken; Hak-İş ve Kesk ise Luca Visentini’yi destekledi.

Yapılan seçimler sonucu ITUC’un yeni Genel Sekreteri Luca Visentini oldu.

Genel Başkan Süleyman Akyüz Kongre Boyunca İkili Görüşmeler Yaptı

Kongre süresince Genel Başkanımız Süleyman Akyüz; Almanya Kimya İşçileri Sendikası başta olmak üzere sektörümüzde örgütlü çeşitli ülke sendikaları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Toplantıda aynı zamanda Industriall Avrupa Sendikası Başkanı Michael Vassiliadis ile de bir görüşme yapıldı.