• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Unilever'in sabıka sicili kabarıyor

Dış İlişkiler
12.02.2014

Sendikalar, gıda ve kimya devi Unilever'in sendika düşmanı politikalarına karşı birliği güçlendirmeye devam ediyor. IndustriALL şirketin Britanya ve Güney Afrika'daki son işçi düşmanı uygulamalarını IUF (Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu) ile birlikte kınıyor.
Essex'e bağlı Purfleet kasabasındaki Unilever fabrikasında çalışan Unite sendikası üyesi işçilere yüzde 30'a varan bir ücret kesintisi dayatılıyor. Sendikanın hiçbir önerisini dikkate almayan Purfleet'teki şirket yönetimi getirdiği anlaşma paketinde şunlar var: emekli aylıklarının, ikramiyelerin, maaşların kısılması, tamgün çalışan işçilerin yerine toplu sözleşme dışında bireysel sözleşmeli işçiler istihdam edilmesi, yeni bir iş sınıflandırması yapılması ve dinlenme sürelerini azaltan yeni bir vardiya rejiminin uygulanması.
Dünyanın en büyük margarin fabrikası olan Purfleet'te işçiler, işyerinin kapanmaması için kesintilerin gerekli olduğu tehdidiyle karşı karşıya. Fabrika günde milyonlarca kutu --iki ünlü margarin markası olan-- Flora ve Stork üretiyor.
Unilever her fırsatta şirket ahlak kurallarına bağlı olduğunu vurguluyor. Dünyanın dört bir yanında Unilever ürünlerini üreten işçiler ise bunun kanıtlandığını görmek istiyorlar.
Kârları durmadan artan Unilever her gün iki milyar insanın bir Unilever ürününü kullanmasıyla övünür.
Ne var ki dünyanın her yerinde sendikalar bu şirketin durmadan artan baskısının hedefi haline geliyor. Kaygı verici küresel bir eğilimdir bu. Unilever işçilerinin uluslararası sendika ağı buna karşılık vermek için harekete geçiyor.
Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu IUF'un Güney Afrika'daki üyesi Gıda İşçileri Sendikası (FAWU), Unilever'in Pietermaritzburg'daki çay ve gıda fabrikasında 220 işçinin katıldığı grevi yönetiyor. Grev 17 Ocak'tan beri sürüyor.
FAWU Genel Sekreteri Masemola, grev eyleminin ücret artışıyla ve gençlerin daha düşük ücretlendirilmesine yol açan modelde değişiklik yapılmasıyla ilgili olduğunu ve işçilerin talebinin yüzde 9'luk bir artış olduğunu belirtiyor.
Liverpool yakınlarında bulunan Port Sunlight fabrikasındaki Unilever işçileri FAWU grevcilerini desteklemek için 3 Şubat günü fabrikanın kapısında toplandı.
Unilever'in Brezilya'da, Kolombiya'da, Endonezya'da, Hollanda'da, Rusya'da, Güney Afrika'da, Tayland'da, Britanya'da ve başka yerlerde işçilere ve sendikalara verdiği zararlar şirketin sabıka sicilini her geçen gün kabartıyor.
Bu kaygılandırıcı gelişmeler küresel sendika ağının karşılıklı destek ve dayanışmayı güçlendirmesine yol açtı.
Küresel ağın Mart 2013'teki açıklaması şöyle:
“Sürdürülebilir işyerlerinde, sürdürülebilir istihdamda, bugünkü ve gelecekteki Unilever işçilerinin haklarının güvence altına alınmasında ısrar ediyoruz. Böylece işçiler şirketin büyümesinin bedelini işlerini, sağlıklarını ve haklarını kaybederek ödemek yerine, şirketin büyümesinden pay alabileceklerdir.”
IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Kemal Özkan bu konuda şöyle dedi:
“Bütün dünyadaki Unilever işçilerini kardeş örgütümüz IUF ile omuz omuza birleştirme çabalarımız kararlılıkla sürüyor.”