• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petrol-İş Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor

Yasanın iptali istenecek

Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Ali Ufuk Yaşar, bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada yeni düzenlenen sendika yasası için Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini açıkladı.

30.10.2012

Bizim Kocaeli Gazetesi / Burçin SAĞLAM

Türkiye`nin en köklü ve büyük işçi sendikalarından olan Petrol-İş Sendikası Kocaeli Şubesi üyeleriyle bayramlaştı. Petrol-İş Kocaeli Şubesi Başkanı Salih Akduman`ın ev sahipliğinde gerçekleşen bayramlaşmaya; Petrol-İş Genel Sekreteri ve eski şube başkanı Ali Ufuk Yaşar, yönetim kurulu üyeleri ile işyeri temsilcileri katıldı. Törende konuşan genel sekreter Ali Ufuk Yaşar, yeni düzenlenen sendika yasası hakkında, “Eşitlik ilkesine aykırı olması nedeniyle, ilgili kurumlar aracılığıyla yasayı Anayasa Mahkemesi`ne taşıyacağız” dedi.

BAYRAM DUYGUSU

Samimi ve sıcak bir ortamda gerçekleşen bayramlaşma töreninde konuşan Salih Akduman, “Bayram gününün hem ülkemize hem de ülkemizde yaşayan emekçi kardeşlerimize hayırlar getirmesini diliyoruz. Bayramın kendi içindeki manevi duygusunun tüm dünyada hakim olmasını arzu ediyoruz. Bayramları çocuksu bir sevgiyle yaşamak istiyoruz, maalesef terörün getirdiği bir olumsuzluk var” dedi. Akduman, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı`nı Pazartesi günü saat 10.00`da Arasta Park`ta çocuk esirgeme kurumu çocukları ile birlikte bir program yaparak kutlayacaklarını belirtti.

TOPLU SÖZLEŞME

Terörün son bulması dileklerini ifade eden Akduman, son günlerde gündemde olan emeklilik yaşıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Hükümet ve hükümetlerin, çalışanların üzerinden ülke yönetme sisteminden vazgeçmesini istiyoruz. Son günlerde emeklilik yaşıyla ilgili bir düzenleme gündemde. Bu düzenlemeyi protesto ediyoruz”. Ocak ayı ile birlikte toplu sözleşmede de yeni bir döneme gireceklerini belirten Akduman, hazırlıkların ve taslakların oluşturulduğunu ifade ederek, “Çalışanlarımızın haklarına ve çalışma düzenlerine nasıl katkı sağlarız, bunun mücadelesi içinde olacağız.” dedi.

İŞÇİ SINIFI BİRLEŞMELİ

İşçi sınıfının Avrupa`da olduğu gibi tek çatı altında toplanması gerektiğini ifade eden Petrol-İş Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman, “İşçi sınıfı belli bilince ulaştı. Türkiye`deki sendikalarla bir araya gelerek sermayenin çalışmalarını ve ülke üzerindeki etkisini kıracağımıza inanıyoruz. Başarılı olması için elimizden geleni yapacağız. Bordro alan herkesi çalışan emekçi olarak görüyoruz. Nasıl işverenler bir çatı altında bir araya geliyorsa çalışan emekçiler de bir çatı altında olmalı” şeklinde konuştu.

EŞİTLİĞE AYKIRI

Törende konuşan Genel Sekreter Ali Ufuk Yaşar, yeni sendika yasasının eksik ve yanlışlarla dolu olduğunu söyleyerek şunları söyledi: “Yasada noter şartı kaldırılması olumlu gelişme. Ancak grev hakkının verilmemesi ve tazminat hakkının kaldırılması olumsuz. Bunun anayasal eşitliğe aykırı olması nedeniyle doğru bulmuyoruz, ilgili kurumlar aracılığıyla anayasa mahkemesine taşıyacağız. Çalışanların en önemli silahı grevdir. Bu inisiyatifin bizde olmaması bir eksikliktir ve demokrasiye aykırıdır. Elbette bizim bunun dışında etkili eylemlerimiz olur. Üretimden gelen gücümüzü kullanmayı biliriz.” dedi.