• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda yine patlama

YENİ SOMA FACİALARI KAPIMIZDA!

Sendikamızın örgütlü olduğu, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'na (MKEK) bağlı Ankara Elmadağ'da kurulu bulunan Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda sabah saat 10:30 dolayında bir patlama yaşandı. Fabrika içerisinde NGL atölyesinde gerçekleşen patlama sonucunda İsmet Özen, Erdinç Karayel ve Mustafa Yılmaz adlı üyelerimiz yaralandı. Çeşitli derecelerde yanık teşhisiyle Ankara GATA'da tedavi altına alınan üyelerimize acil şifalar diliyoruz.

19.06.2014

MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda bugün yaşanan patlama ilk değil. Geçen yıl aynı atölyede 20 Mart 2013 tarihinde gerçekleşen patlama sonucu iki üyemiz hayatını kaybetmişti. Bu patlamadan kısa bir süre sonra ise fabrikada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na (ÇSGB) bağlı iş müfettişlerinin denetimlerini sürdürdüğü bir sırada, 25 Haziran 2013 tarihinde can kaybına neden olmayan bir patlama daha gerçekleşmişti.

Geçen yıl yaşanan bu patlamalarda acımızı bir kat daha arttıran durum, Petrol-İş Sendikası olarak gerek Ankara Şubemiz gerek de Genel Merkez düzeyinde fabrikadaki işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması ve çalışma koşullarının iyileştirmesine dönük ÇSGB, MKEK ve fabrika yönetimi nezdinde uzun süredir girişimlerde bulunmamız ve bu doğrultuda eylemler yapmamız olmuştu. Petrol-İş yetkililere, önlemler alınmadığı ve çalışma koşulları derhal iyileştirilmediği takdirde iş kazalarının yaşanabileceği uyarılarında bulunmuştu.

Geçen yıl göz göre göre gelen ve iki üyemizi kaybettiğimiz iş cinayetinden sonra, bu yöndeki çalışmalarımızı ve mücadelemizi yoğunlaştırmış, bu büyük sorunun takipçisi olmuştuk.  Fabrikada meydana gelen kaza ile ilgili sendikamızın çabasıyla iş müfettişleri ve iş güvenliği uzmanlarından oluşan bir İş Kazası Araştırma Komisyonu oluşturulmuş ve hazırlanan İş Kazası İnceleme Raporu gerekli merciilere iletilmişti.

Nihayetinde paralel şekilde yürüyen resmi teftişler sonucunda, fabrikada işçi sağlığı ve güvenliği açısından ciddi riskler bulunduğu gerekçesiyle ÇSGB İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığı tarafından üretimin durdurulmasına karar verilmişti. Fabrikada üretim, 10 Temmuz 2013 tarihinde işyeri yönetimine kararın tebliğinden sonra yaklaşık bir ay durdurulmuştu.

Bugün yaşanan patlama aynı atölyeye bağlı farklı bir üretim biriminde gerçekleşti. Bugünkü patlama, bir kamu kuruluşu olan MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda işçi sağlığı ve iş güvenliği eksikliklerinin tam anlamıyla giderilmediğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Petrol-İş, fabrikadaki eksikliklerin facialara davetiye çıkardığını, işçilerimizin hayatını tehlikeye attığını defalarca dile getirmiş, eylemler gerçekleştirmişti. Fabrikada 19. yüzyıl şartlarını aratmayan çalışma koşullarının ve teknik altyapının, ülkemizin savunma sanayisinin en önemli kuruluşu olan MKEK'e yakışmadığını ifade etmiştik.

Bugün yaşanan patlama bir son uyarı olarak değerlendirilmelidir. Petrol-İş, parlayıcı ve patlayıcı işlerin yürütüldüğü bu fabrikadaki sorunlara ilişkin hükümeti, ilgili Bakanlıkları, kurum ve fabrika yönetimini hemen harekete geçmeye çağırmaktadır. Fabrikada yeni iş cinayetlerinin yaşanmaması ve sorunların giderilmesi noktasında Sendikamız ve fabrikada çalışan üyelerimizin kararlı tavrı sürecek ve eylemlilik dahil her türlü mücadelenin içerisinde olunacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı