Petrol-İş Sendikası, Kasım 2012 – Ağustos 2025 döneminde gerçekleştirdiği 140 yetki başvurusuna ilişkin kapsamlı bir raporu kamuoyu ile paylaşıyor. Hukuk servisimizce hazırlanan bu rapor, mevcut yetki tespit sisteminin sendikal örgütlenmenin önünde nasıl yapısal bir engel oluşturduğunu açıkça ortaya koymaktadır.
Rapora göre, 135 olumlu yetki başvurusunun %79,26’sı işverenler tarafından itiraz konusu yapılmıştır. Yetkili mahkemelerde açılan davaların ortalama 556 günde, yetkisiz mahkemelerde açılan davaların ise 927 günde sonuçlanması, sürecin işverenlerce sendikasızlaştırmanın bir aracı haline getirildiğini göstermektedir. Nitekim itirazların %89,6’sı sendikamız lehine sonuçlanmasına rağmen bu süreçte üye kayıpları yaşandığı için başvuruların yalnızca yarısında toplu iş sözleşmesi imzalanabilmiştir.
Bu tablo, işverenlerin bilinçli olarak davaları uzatıp sendikayı etkisiz hale getirmeye çalıştığını; Anayasa Mahkemesi’nin de daha önce işaret ettiği üzere mevcut sistemin yapısal bir sorun içerdiğini göstermektedir. On binlerce işçi, işverenlerin hukuka aykırı yöntemleriyle toplu iş sözleşmesi hakkından mahrum kalmaktadır.
Petrol-İş Sendikası olarak çağrımız açıktır: Toplu İş Sözleşmesi yetkisine karşı itirazlar süreci durdurmamalı, yetki tespit süreci hızlandırılmalı, işverenlerin yetki itiraz davalarını sendikasızlaştırma aracına dönüştürmesi engellenmeli, işçilerin sendikal hakları etkili güvencelere kavuşturulmalıdır. Özgür toplu pazarlık hakkının önündeki bu engeller kaldırılmadan çalışma yaşamında gerçek bir sendikal özgürlükten söz etmek mümkün olmayacaktır.
Raporun pdf halini aşağıdan indirebilirsiniz: