• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL Küresel Sendika'dan dayanışma:

Yunanistan gemi yapım işçilerinin zaferi

 Yunanistan'da IndustriALL Küresel Sendika üyesi POEM'de örgütlendikleri için hapse atılan gemi yapım işçileri için iki yıldır süren dayanışma kampanyası hukuk zaferiyle sonuçlandı.

08.05.2014

Yunanistan metal işçileri sendikası POEM, 5 Mayıs'ta Skaramanga Tersanesi davasında verilen karar üzerine, hak edilmiş bir zaferi kutluyor. Davada 12 tutuklu sendikalı işçiden 11'i derhal serbest bırakıldı, birinin ise aldığı 6 aylık ceza ertelendi. Karar, Avrupa ölçeğinde bir dayanışma kampanyasıyla desteklenen iki yıl süreli bir sendikal mücadele sonucunda verildi. IndustriALL Küresel Sendika ile IndustriAll Avrupa Sendikası'nın temsilcilerinden oluşan bir delegasyon kararlı dayanışmamızı göstermek üzere duruşma günü Atina'daki mahkeme salonundaydı.   

İşçiler tutuklandı 

 

IndustriALL Küresel Sendika'ya bağlı Yunanistan Metal İşçileri Federasyonu'nun (POEM) üyesi olan gemi yapım işçileri hükümetin ağır saldırılarına maruz kalıyor. Çalışma koşulları bir yılı aşkın süredir son derece kötüleşen ve güvencesizleşen Skaramanga'deki tersane işçileri 4 Ekim 2012'de greve çıktılar. İşçiler tersane işletmecileri ile Savunma Bakanlığı arasındaki uyuşmazlıkta piyon olarak kullanılmak isteniyordu. Tersanede münhasıran Savunma Bakanlığı için denizaltılar ve savaş gemileri inşa ediliyordu. Tersane işçilerinin ücretleri bütün bir yıl boyunca ödenmemişti, ama işçilerin durumu Bakanlık'ın umurunda değildi. Savunma Bakanlığı'nda sorunla ilgili bir protesto eylemi sırasında güvenlik güçleri ile işçiler arasında patlak veren çatışma işçilerin tutuklanmasına yol açmıştı.

Yeni ekonomik ve sosyal model

Bakanlık ile polisin işbirliği sonucunda, POEM Başkanı'nın da aralarında bulunduğu 12 sendikalı işçi hakkında ceza davası açıldı ve işçilerin mücadelesi mahkemeye taşındı. Duruşma 1 Ekim 2013'te yapıldı, ama karar 5 Mayıs 2014'e ertelendi.

Kasım 2013'te, IndustriALL Küresel Sendika'nın Gemi Yapım ve Sökümüyle İlgili Eylem Grubu, Yunanistan'da gemi yapım işçilerine yönelik saldırılara son verme ve POEM'le dayanışma çağrısı içeren bir karar aldı. IndustriAll Avrupa Sendikası ile birlikte IndustriALL Küresel Sendika, hükümetin sendika aleyhindeki suçlamalarını geri çekmesi ve Skaramanga işçileri için adil bir çözüm bulunması talebinde ısrar ediyor.

Yunanistan'a giden delegasyonda yer alan IndustriALL Küresel Sendika gemi yapım ve söküm sektör direktörü Kan Matsuzaki bu konuda şöyle diyor:

“Hükümetin kemer sıkma önlemlerinin mağduru olan tüm Yunan işçileri için bu sembolik bir zaferdir. Yunan hükümeti bu olaydan ders almalı ve insana öncelik veren yeni bir ekonomik ve sosyal model benimsemelidir.”

Kaynak: Dış İlişkiler Servisi